Zo gaat Antwerpen de drugssmokkel aanpakken
Een cocaïnevangst in Antwerpen Foto: rr

Antwerpen verklaart de jacht op cocaïne voor geopend. De douane, het havenbedrijf, politie en gerecht zullen samenwerken om de drugsepidemie in te dijken. Zij stelden vandaag het ambitieuze ‘Stroomplan’ voor.

Antwerpen wil zijn bedenkelijke reputatie als cocaïnehoofdstad van Europa zo snel mogelijk van zich afschudden. Er komt daarom een speciale taskforce, waarbinnen lokale en federale politie, parket, sociale inspectie en douane fysiek zullen samenwerken. Het is de eerste keer dat in België een taskforce van dergelijke omvang over zoveel disciplines heen wordt samengebracht om een specifiek misdaadfenomeen te bestrijden.

De taskforce krijgt de naam Kali-team, naar de hindoegodin die boze geesten bestrijdt. Tegelijk is het een knipoog naar de Colombiaanse stad Cali waar drugskartels erin slaagden op alle niveau’s te infiltreren.

'Het stijgende cashvolume van drugsbendes zorgt ervoor dat zij stad en samenleving kunnen ontwrichten', sprak Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) woensdagochtend tijdens de voorstelling van het Stroomplan in het Antwerpse Havenhuis. 'Voor heel wat jongeren biedt zich een perspectief op snel geldgewin aan, in plaats van hard te knokken om kansen te grijpen. Het Kali-team moet dat bestrijden, door malafide businessmodellen te kraken.'

Om te beginnen worden de controles op de Antwerpse haven strenger. Er komen meer camera’s, uitgerust met een systeem van nummerplaatherkenning. Alle verdachte containers moeten door een scanstraat. Vandaag gebeurt dat slechts mondjesmaat. Transporteurs die zich niet aanbieden bij de scan krijgen een boete. Er komt een zwarte lijst met chauffeurs die zich niet aan de regels houden.

Het havenpersoneel zal daarnaast voortaan beter worden gescreend, en harder worden aangepakt. Drugsbendes maken namelijk vaak gebruik van ‘mollen’ in de haven. Vandaag kunnen dokwerkers die verdacht worden van medeplichtigheid aan drugstrafiek pas na een veroordeling uit de haven verwijderd worden. Dat zal voortaan makkelijker en sneller gebeuren.

Patsergedrag

Havenarbeiders die verdachte handelingen zien, kunnen dat nu anoniem melden. Er komen voortaan een aantal magistraten die zich specifiek met de havendossiers zullen bezighouden.

Buiten het haventerrein worden er eveneens verschillende maatregelen genomen. Gerichte politiepatrouilles, bekend onder de naam ‘very irritating police’, zullen drugsgerelateerd ‘patsergedrag’ aanpakken. De samenwerking die nu al bestaat met Colombia, om drugs ter plaatse tegen te houden, wordt uitgebreid met Brazilië, Ecuador en Panama. Met Marokko wordt bekeken hoe makkelijker beslag kan worden gelegd op bezittingen die met drugsgeld gekocht worden.

Tentakels

De banden met de Amerikaanse drugsspeurders van de DEA worden ten slotte aangehaald. Op die manier hoopt Antwerpen een beter zicht te krijgen op de inkomende drugs en op de geldstromen.

Philippe De Backer (Open VLD), staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude, benadrukte tijdens de voorstelling de rol die de sociale inspectiediensten zullen spelen in de nieuwe aanpak. 'Als er sociale fraude wordt vastgesteld, is dat vaak maar het topje van de ijsberg. Daarom moeten we beter, sneller en efficiënter gegevens uitwisselen tussen alle diensten. Alleen zo kunnen we de tentakels van criminele drugsnetwerken in kaart brengen en uitroeien.'