Moordproces Hardy: Afspelen snuffmovie na twee fragmenten gestaakt
Foto: Photo News
Woensdagnamiddag ging het assisenproces tegen Renaud Hardy verder, waarbij zowel de moordpoging op actrice Veerle Eyckermans als de moord op Linda Doms aan bod kwam. 'Ze heeft geluk gehad, ik had haar doodgeslagen', liet Hardy weten over Eyckermans. Later werd de vertoning van de snuffmovie die Hardy maakte van de moord op Linda Doms stopgezet, wegens te heftige beelden.

De vertoning van de gruwelfilm werd stopgezet na twee van de vijf fragmenten, omdat zowel de beelden als het geluid te moeilijk waren om te aanschouwen. Het hof beraadt er zich over of het vervolg getoond wordt. Slechts twee personen van de burgerlijke partijen bleven zitten bij het begin van de vertoning. Een van hen vertrok uiteindelijk toch nog tijdens de vertoning.

In totaal moeten de juryleden een film van zowat 40 minuten bekijken. Zij moeten in de zaal blijven, maar kunnen wel de blik afwenden of de oren sluiten. Indien de jury de zaal zou verlaten, dan is dat een procedurefout. Eerder werd al beslist dat de beelden achter gesloten deuren vertoond zouden worden.

Moordpoging
Naast de moord op Doms kwam ook de moordpoging op Actrice Veerle Eyckermans ter sprake. Zij werd op 14 februari 2015 aangevallen door haar buurman Renaud Hardy, die ze echter niet herkende. Een buurman werd gealarmeerd door het geschreeuw van Eyckermans, en die trof haar met een zwaar bloedend gezicht aan onder de boom waar ze haar toevlucht had gezocht voor de slagen van Hardy.

Uit zijn bekentenis bleek dat Eyckermans geluk heeft gehad. 'Ik had haar doodgeslagen. Was de eerste slag raak geweest, dan had ze prijs gehad. Dan was er iets ergs, iets verschrikkelijks gebeurd.'

Het was pas nadat Hardy werd opgepakt voor de moord op Linda Doms dat de link gemaakt werd met de moordpoging op Eyckermans. Ondanks materiële bewijzen - de vondst van zijn DNA op een muts en een stok - bleef Hardy tot november 2017 de feiten ontkennen.

Agent aangevallen

Renaud Hardy had dinsdagavond ook een politieman aangevallen tijdens het gevangenentransport van Tongeren naar Hasselt. Hardy zou daarbij een politieagent hebben aangevallen, toen hij dringend moest plassen. ‘Ik werd door twee agenten van de politie van Hasselt begeleid’, vertelde Hardy. ‘Ik vroeg om te plassen. Puur uit noodzaak. Die mannen zeiden: ‘subiet’. Ik wist niet dat we op slechts vijfhonderd meter van de gevangenis waren. Ik dacht dat men stopte om mij te laten plassen, maar op dat moment viel ik op die agent die naast mij zat. Hij heeft me tegen de grond gelegd of gestampt, ik weet het niet, ik had mijn boeien nog aan. En euh ... tumult, hè.’