NMBS bestelt duizenden smartwatches voor stiptere treinen
Foto: Photo News

De spoorwegmaatschappij NMBS is gestart met de aankoop van duizenden smartwatches, tablets en smartphones. Volgens de maatschappij wordt daarmee verder ingezet op digitalisering. De NMBS wil de smartwatches concreet inzetten om treinen stipter te laten rijden.

Vorige week lanceerde de NMBS een openbare aanbesteding voor de aankoop van naar schatting 13.500 smartphones, 7.000 tablets en 6.000 smartwatches en toebehoren. Daarnaast zoekt de NMBS ook software om alle toestellen - bestaande en nieuwe - te beheren.

‘Deze geplande aankoop past in onze digitaliseringsstrategie’, zegt woordvoerder Dimitri Temmerman, die stelt dat de toestellen bedoeld zijn voor de treinbestuurders en/of -begeleiders.

De slimme telefoontoestellen zijn bedoeld voor zowel de begeleiders als de bestuurders, de tablets voor de bestuurders en de slimme horloges voor de begeleiders.

‘De watches moeten de stiptheid verbeteren. In de avondspits, bijvoorbeeld, moeten er 84 treinen per uur door de Brusselse noord-zuidverbinding. Daar komt het aan op de seconde voor een exact vertrektijdstip’, stelt Temmerman nog.

Werkrooster

De tablets, die dit jaar al zullen worden gebruikt, moeten de bestuurders onder meer helpen om een geactualiseerd werkrooster te hebben. De smartphones dienen onder meer voor het opzoeken van reisinformatie. De smartphones en de slimme horloges zouden vanaf volgend jaar in gebruik worden genomen.

Het voorziene raamcontract zou vijf jaar lopen. Volgens Temmerman zijn er gelijktijdig ongeveer 7.300 smartphones, 3.800 tablets en 3.200 smartwatches nodig. De hogere getallen in het contract omvatten ook vervangingen.

Kandidaat-leveranciers hebben tot en met 15 maart de tijd om zich in te schrijven voor de aanbestedingsprocedure. Een investeringsbedrag of een (ruwe) range wil de NMBS niet geven, volgens henzelf om de aanbestedingsprocedure ten volle te laten lopen.