‘Verhoog prijs alcohol, niet minimumleeftijd’
Foto: Photo News

De leeftijdsgrens voor alcohol verder optrekken is geen prioriteit. Dat stellen Belgische onderzoekers die de alcoholwetgeving evalueerden. Ze pleiten in hun beleidsaanbevelingen voor een geïntegreerd beleid met onder meer hogere prijzen. Dat bericht De Morgen.

Negen jaar geleden werd alle alcohol verboden voor wie nog geen zestien jaar is, en mag enkel wie meerderjarig is nog sterke drank consumeren. Welk effect heeft het instellen van die minimumleeftijd gehad op het alcoholgebruik? Een groep van Gentse en Luikse onderzoekers kreeg 200.000 euro van de federale overheid om zich over die vraag te buigen. Het resultaat is een lijst van meer dan twintig beleidsaanbevelingen.

De eerste aanbeveling is opmerkelijk. Want terwijl verslavingsexperts keer op keer hameren op het verder optrekken van de bestaande leeftijdsgrens, vinden de onderzoekers dat geen prioriteit.

‘Er zijn veel maatregelen nodig die elk op zich niet volstaan om het drinkgedrag in België te veranderen’, zegt de groep. Niet alleen wetgeving, maar ook preventie en handhaving. ‘Evenals de prijs. Uit ons onderzoek blijkt dat het verhogen daarvan een veel groter effect op het alcoholgebruik heeft dan het verhogen van een leeftijdsgrens.’

De onderzoekers stellen dat de accijnsverhoging op sterkedrank zeker niet ingetrokken mag worden. Verdere prijsstijgingen moeten volgens de groep worden onderzocht. Ook lokale besturen kunnen volgens de aanbevelingen actie ondernemen. ‘Feestjes waar jongeren voor 25 euro all-in kunnen drinken of voordelige drankkaarten kunnen kopen, kunnen worden ontmoedigd’, aldus Tina Van Havere (HoGent) in De Morgen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in