Drie Belgische snowboarders halen finale big air niet, Vanreusel 30ste in koninginnennummer skiën
Foto: BELGA

Seppe Smits is er niet in geslaagd om een tweede olympische finale te halen in Pyeongchang. Nadat hij tien dagen geleden nog tiende werd in de slopestyle kon hij dat kunstje niet herhalen in de big air: onze landgenoot werd vijftiende en voorlaatste in zijn kwalificatiereeks, lang niet hoog genoeg voor een finaleplek. In de tweede kwalificatiereeks konden ook Stef Vandeweyer en Sebbe De Buck geen finaleplaats bemachtigen.

Smits deed het heel voorzichtig aan in zijn eerste run en haalde daardoor een ‘slechts’ een score van 50.00. In de tweede run nam onze landgenoot wat meer risico’s, maar een eindscore van 59.25 was verre van goed genoeg voor een plekje in de finale. De beste score was voor de Canadees Max Parrot, die eerder op deze Winterspelen zilver pakte in de slopestyle (92.50). Redmond Gerard, die op hetzelfde nummer verrassend goud won, haalde net de finale en werd zesde (88.00). Wereldkampioen Staale Sandbech werd verrassend uitgeschakeld. In de tweede kwalificatiereeks konden ook Stef Vandeweyer (61.00) en Sebbe De Buck (33.25) geen finaleticket bemachtigen.

In de afdaling bij de vrouwen kon Kim Vanreusel niet voor grote verrassingen zorgen. Onze 20-jarige landgenote finishte op iets meer dan zeven seconden van de nieuwe olympische kampioene Sofia Goggia en werd uiteindelijk 30ste op 39 deelnemers. Enkel de Bosnische Elvedina Muzaferija haalde in een tragere tijd de finish, acht dames haalden de finish niet.