Slachtoffers 22/3 boos op MIVB
Foto: afp
‘In Zaventem mogen we een krans neerleggen, in metrostation Maalbeek niet’, klaagt Life4Brussels.

Life4Brussels, dat enkele terreurslachtoffers groepeert, voelt zich in de steek gelaten door de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB. De aanleiding is de herdenking van de terreuraanslagen in Zaventem en Maalbeek van 22 maart 2016. Premier Charles Michel (MR) en enkele van zijn ministers ontvingen deze week een aantal slachtoffers om de (officiële) herdenking te bespreken, maar daarnaast organiseren de verenigingen ook nog eigen plechtigheden zoals een wake op 11 maart – de Europese dag ter herdenking van terreurslachtoffers.  

Ook willen ze op de plaats van het onheil een bloemenkrans neerleggen, maar daar knelt het schoentje. Brussels Airport heeft al groen licht gegeven, maar in Maalbeek is de vereniging naar eigen zeggen niet welkom. Nochtans wordt daar op 21 maart – over exact een maand dus – een herdenking georganiseerd. ‘Het choqueert en kwetst ons dat de MIVB alleen in een kranslegging voorziet door de directeur en een personeelsdelegatie, zónder de slachtoffers’, zeggen Sabine Borgignons, Christelle Giovannetti en andere leden van Life4Brussels. Ze verwijten de vervoermaatschappij de aanslagen in de vergeetput te willen stoppen.

‘Dat is geenszins de bedoeling’, zegt MIVB-woordvoerder Guy Sablon. ‘We zijn nog volop aan het bekijken wat we precies zullen doen, in overleg met de premier én met het volste respect voor de slachtoffers. We houden zo veel mogelijk rekening met de  slachtofferverenigingen.’