Oppositie in Eeklo duidt andere gemeente aan als hoofdstad van het Meetjesland
De NMBS investeert de komende jaren fors in de spoorinfrastructuur in Aalter. En dat wringt bij sommigen in Eeklo. Foto: mye

De stevige investeringen die de NMBS plant in de spoorweginfrastructuur in Aalter en het uitblijven ervan in Eeklo, het steekt in de Herbakkerstad. De oppositie vraagt zich zelf af of Eeklo nog wel de hoofdstad is van het Meetjesland.

De NMBS schrapt zijn plannen voor een nieuw station in Eeklo, terwijl in Aalter geïnvesteerd zal worden in de vernieuwing van de drie stations én de bouw van een parkeertoren naast het hoofdstation in het centrum.

Reden voor de oppositie om met scherp te schieten op de meerderheid. “Het nieuws dat de beloofde investering van één miljoen euro van de NMBS doorgesluisd wordt naar vooral Aalter, is een klap in ons gezicht”, stelt Peter De Graeve van N-VA die nog meer slecht nieuws vreest.

“Voor de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn fungeert Eeklo nu als knooppunt voor de omliggende gemeenten. Hierbij vrezen we dat ze hun aanbod zullen afstemmen op de passagiersstroom via het station in Aalter.”

“Volgens een provinciaal plan zal het ook niet meer mogelijk zijn voor bijvoorbeeld bestelwagens en zwaar vervoer om de N499 te gebruiken van Eeklo naar Aalter en omgekeerd. Wij zullen dus zwaar afhankelijk worden van Aalter en zelfs van Maldegem. Waarom worden we hier tot driemaal voorbij gestoken door Aalter?”

“Is Aalter nu de hoofdstad van het Meetjesland? Door het kortzichtig beleid van de jongste decennia, verloor onze stad al haar troeven en zijn we niet zo geliefd bij onze buren als bij de overheid.”

Burgemeester Koen Loete (CD&V+) wees er in de gemeenteraad op dat Eeklo wel degelijk zijn rol van centrumstad van het Meetjesland opneemt. Hij somde de vele voorzieningen op die Eeklo in de rangen heeft.

“We hebben de autokeuring, verschillende rust- en verzorgingstehuizen, het nieuwe ziekenhuis, alle vakbonden hebben hier een vestiging, het aantal inwoners stijgt, er komen hier dagelijks 8.500 studenten naar school en we zijn een festivalstad. Eeklo speelt dus op regionaal niveau wel degelijk zijn rol en blijft de hoofdstad van het Meetjesland.”

Stop negativisme

Schepen Dirk Van de Velde (CD&V+) vroeg tevens aan de oppositie om te stoppen met het Eeklo-bashen. “Besef eens hoe negatief jullie zijn en vooral wat winnen jullie ermee”, klonk het.