Nederlandse advocaat bekent leugens in Rusland-onderzoek
Robert Mueller Foto: REUTERS

Speciaal procureur Robert Mueller heeft nieuwe munitie in zijn onderzoek naar manipulatie van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Alex Van der Zwaan moet zich verantwoorden voor leugens over zijn contacten met de entourage van Donald Trump. De Nederlandse advocaat heeft ondertussen bekend dat hij valse verklaringen aflegde.

Van der Zwaan bekende dat hij valse verklaringen aflegde over zijn contacten met Richard Gates, een gewezen stafmedewerker van Trumps presidentscampagne, blijkt uit nieuwsberichten. Onduidelijk is nog of Van der Zwaan een overeenkomst tekende met Mueller om samen te werken, bericht NBC News. Gates, een zakenpartner van Washington-lobbyist en campagneadviseur Paul Manafort, ging voor Team Trump werken toen Manafort campagnemanager werd in 2016.

De 33-jarige advocaat zou verzwegen hebben dat hij in 2012 al in Oekraïne actief was, in de aanloop van het proces tegen voormalig presidente Julia Timoshenko. Hij zou volgens CNN met een smoes ook geweigerd hebben om zijn e-mailverkeer toegankelijk te maken voor de procureur.

Van der Zwaan is de schoonzoon van de Russische oligarch German Khan, schrijft The Washington Post.

Janoekovitsj

De activiteiten van Van der Zwaan zouden relevant zijn omdat het proces tegen Timoshenko was aangespannen door haar opvolger Viktor Janoekovitsj, die haar liet opsluiten voor een gasdeal met Rusland. Janoekovitsj had op zijn beurt goede contacten met Paul Manafort, een andere voormalige campagnemedewerker van Trump.

De firma waarvoor Van der Zwaan werkte, Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLP, zegt dat de samenwerking met de advocaat vorig jaar werd stopgezet. Een woordvoerder zei ook dat het bedrijf zijn volledige medewerking aan het onderzoek verleent.