Wat Barroso werkelijk doet voor Goldman Sachs
Foto: Reporters / Imago

Jose Manuel Barroso lobbyde anoniem in Brussel voor Goldman Sachs bij de Europese Commissie. Daardoor komt de ex-Commissievoorzitter opnieuw onder vuur te liggen.

Het is de Finse eurocommissaris Jyrki Katainen die de kat de bel aanbindt. In een brief geeft Katainen toe dat hij vorig jaar in oktober een overleg had met Barrosso. Een ontmoeting die niet plaatsvond in zijn kantoor aan het Schuman-plein, maar onder vier ogen in een Brussels hotel. En de naam van Barroso stond niet aangemeld bij de afspraak: wel stond er dat Katainen met Goldman Sachs zou praten.

Geen verslag, geen naam

Katainen schrijft dit aan lobbywaakhond Corporate Europe Observatory die om opheldering over de ontmoeting had gevraagd. Volgens de Fin spraken de twee voornamelijk over ‘handel en defensie’. Van het gesprek is geen verslag gemaakt. De afspraak kwam er op verzoek van Barroso zelf, aldus Katainen, en werd in het openbare transparantieregister opgenomen. Dat gebeurde onder de naam de Wall Street-bank Goldman Sachs, niet onder die van de Portugese oud-commissievoorzitter.

Volgens ALTER-EU, een samenwerkingsverband van groepen die ijveren voor meer transparantie bij Europese lobbyisten, heeft het er alle schijn van dat Barroso zijn boekje te buiten is gegaan. Toen in 2016 bekend werd dat hij voor Goldman Sachs zou gaan werken, kon de Portugees een sanctie maar vermijden door zwart op wit te beloven dat hij niet zou gaan lobbyen voor de bank. Een belofte die hij nu heeft gebroken. ALTER-EU vraagt de ethische commissie van de Europese Commissie dan ook om de professionele activiteiten van Barroso opnieuw te onderzoeken

Verplichte afkoelingsperiode

Barroso, die tot november 2014 de baas van het dagelijks bestuur van de EU was, kwam eerder al onder vuur te liggen toen hij na de verplicht afkoelingsperiode van 18 maanden bij de Goldman Sachs ging werken.

De Wall Street-bank wordt door critici beschouwd als een van de veroorzakers van de financiële crisis die grote gevolgen had voor de EU. Onder meer door Griekenland te helpen met het kunstmatig opkrikken van de begrotingscijfers. Bovendien zou zijn relatie met de bank al tijdens zijn tienjarige termijn in Brussel innig zijn geweest. Eind 2016 oordeelde het ethische comité van de commissie dat Barroso de gedragscode niet had geschonden.