Amper kwart kinderen correct vastgeklikt in de auto
Foto: DBA

De gordeldracht van kinderen in ons land blijft te wensen overlaten. Amper 23 procent van hen zit volledig correct vastgeklikt in de wagen, blijkt uit onderzoek van het verkeersveiligheidsinstituut Vias.

Vias ging bij meer dan 1.000 kinderen (kleiner dan 1,35 meter) in België na of en hoe ze vastgemaakt werden in de auto. Daaruit bleek dat maar 23 procent volledig correct vastgeklikt zat, namelijk in het juiste zitje en met de gordel op de correcte manier vastgegespt.

De helft van de Belgische kinderen zat wel in het juiste zitje, maar werd niet correct vastgemaakt. En 13 procent, of een op de acht, droeg helemaal geen gordel.

Vlaanderen scoort in het onderzoek slechter dan Wallonië en Brussel. In Vlaanderen bleek slechts 21 procent helemaal juist vastgeklikt. Zeventien procent van de kinderen - een op de zes - zat zonder gordel in de auto.

Korte trajecten

Opvallend is dat bestuurders vaak niet beseffen dat de kinderen op de verkeerde manier vervoerd worden. 77 procent van hen dacht wel dat het kind in het juiste zitje zat en correct vastgesnoerd was. Bij korte trajecten en bij zitjes in het midden van de achterbank is de kans op fouten groter.

Dat is niet zonder gevolgen. Vias stelde vast dat door het verkeerde gebruik de effectiviteit van het veiligheidssysteem zodanig verminderd was dat een botsing bij een derde van de kinderen zou leiden tot ‘ernstige, tot dodelijke verwondingen’.

Volgens het verkeersveiligheidsinstituut verminderen kinderbeveiligssystemen de kans op dodelijke verwondingen bij een ongeval met 70 procent bij kinderen jonger dan 1 jaar en met 55 procent bij kinderen tussen 1 en 4 jaar.

Boetes

Elk jaar krijgen ongeveer 5.000 ouders een boete van 174 euro omdat ze de wet rond kinderzitjes overtreden hebben.

Vias voert om de drie jaar een soortgelijk onderzoek, maar maakt ditmaal geen vergelijkingen met vorige edities. ‘De methodologie is veranderd. We hebben op meer factoren gelet, waardoor we de facto strengere normen hanteerden’, zegt woordvoerder Stef Willems.