Dierenpartij mikt op zetel in het parlement
Foto: idh

De Belgen kunnen voortaan ook stemmen voor een partij die de belangen en rechten van de dieren erkent en verdedigt. De nieuwe partij, ‘Dier Animal’, werd maandag door zes stichtende leden voorgesteld in de Press Club in Brussel.

Geen bekende namen, bij de dierenrechtenactivisten - vijf dertigers en een vijftiger - die - ondanks de kiesdrempel van vijf procent - zetels in het parlement willen halen, naar het voorbeeld van de Dierenpartij in Nederland. 

‘De Nederlandse Dierenpartij haalt nu 3,5 procent en is de snelstgroeiende partij van Nederland. Ik denk dat we op één zetel moeten mikken bij de volgende federale verkiezingen’, zegt Peter Verhaegen. ‘Lukt het niet van de eerste keer, dan is dat geen ramp. We blijven proberen tot de dieren een stem krijgen in ons politieke bestel.’

‘Dier Animal is een tweetalige, unitaire partij die het lot van de dieren wil “politisiseren”’, zegt Verhaegen, een vijftiger, yogaleraar en welzijnscoach met sympathie voor de activiteiten van dierenrechtenorganisaties als Bite Back, Gaia en Animal Rights.

Druk uitoefenen

‘Ook al zijn er in ons land twee ministers en een staatssecretaris bevoegd voor dierenwelzijn, we denken dat er nood is aan een “abolitionistische” dierenpartij die druk uitoefent op de klassieke partijen. Die doen in feite niets voor de dierenrechten, tenzij wanneer er een schandaal uitbreekt door bijvoorbeeld undercoverbeelden van dierenmishandeling in een slachthuis.'  Verhaegen omschrijft zijn partij met de waarden ‘altruïsme’, ‘compassie’, ‘respect’ en ‘ethiek’.

Bij de voorstelling van de nieuwe dierenpartij haalde Verhaegen uit naar de media die volgens hem ‘informatie achterhouden’ en het gerecht dat volgens hem ‘disfunctioneel is’.

Naast Peter Verhaegen zijn de stichtende leden Jessy Maes uit Willebroek, Giuseppe Polito uit Schaarbeek, Constance Adonis, Larissa Baudlet en Iman Hassanzadeh.