Moslimexecutieve roept islamleraar op het matje
Themabeeld Foto: pn
De Moslimexecutieve roept een islamleraar op het matje omdat hij via de website van Vlerig, een vereniging van islamleraren, enge interpretaties van de islam verspreidde.

‘Door het dragen van een hoofddoek word je (h)erkend als moslima. Je wordt door mannen behandeld en gewaardeerd als mens en niet als alleen maar een “lekker ding” en je wordt minder lastiggevallen als je op straat loopt.’ Of ook: ‘Medisch onderzoek heeft uitgewezen dat het eten van varkensvlees in elk klimaat de gezondheid schaadt.’

Het zijn maar enkele passages die al sinds 2015 op de website van de Vereniging van Leerkrachten van Islamitische Godsdienst (Vlerig) stonden. ‘Ze stroken duidelijk niet met onze visie’, klinkt het bij Vlerig, dat vooral Turkse leden telt en een liberale islam van Gülen-strekking aanhangt. ‘We hebben de website dan ook meteen offline gehaald.’ Een niet zo taalvaardige leraar zou de teksten elders hebben gehaald en op het platform geplaatst. 

Het Centrum Islamonderwijs, door de Moslimexecutieve erkend om het moslimonderwijs in Vlaanderen te organiseren, is niet van plan de zaak te laten rusten. De bewuste leraar mag zich aan een inspectiebezoek verwachten. En het bestuur van Vlerig wordt in Brussel uitgenodigd voor een gesprek.

Op het platform  stond ook   te lezen dat een moslimvrouw alleen met een andere moslim mag trouwen. ‘Zulke teksten kunnen absoluut niet door  de beugel’, zegt de godsdienst-inspecteur Ahmed Azzouz.  

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in