Brand treft ‘heiligste tempel in Tibet’

Een grote brand heeft een van de heiligste en politieke gevoelige plaatsen in Tibet getroffen. Het is onduidelijk of de Jokhang-tempel in Lhasa zwaar beschadigd is.

Op beelden online is te zien hoe grote vlammen door het dak van het klooster slaan. De brand brak uit een dag na de start van de Tibetaanse nieuwsjaarsvieringen.

De Chinese staatsmedia melen dat de brand zaterdagavond is uitgebroken en snel geblust kon worden. Naar verluidt raakte niemand gewond.

Het tempelcomplex in de hoofdstad Lhasa, dat op 3.600 meter hoogte in de Himalaya ligt, is al eeuwenlang een belangrijk boeddhistisch bedevaartsoord en werd in 2000 opgenomen op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Hoe de brand ontstond en hoe groot de schade aan de tempel is, blijft voorlopig onduidelijk. Het Jokhang-complex herbergt een groot aantal historische schatten, waaronder belangrijke manuscripten en meer dan 3.000 afbeeldingen van Boeddha.

Er zijn berichten dat de Chinese autoriteiten, die Tibet al sinds de jaren vijftig besturen, de verspreiding van beelden van de brand proberen tegen te houden.

De Tibetaanse schrijfster Tsering Woeser zei aan persbureau AFP dat ze erg bezorgd is over de staat van het klooster. ‘Tibetanen beschouwen Lhasa als een heilige plaats, maar Jokhang is een heilige plaats binnen die heilige plaats, het meest heilige in Tibet.’

Robert Barnett, een expert in het hedendaagse Tibet, zegt dat de Chinese controle over de berichtgeving Tibetanen doet vrezen dat het complex veel schade heeft opgelopen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig