Klaar voor de Omloop: Tim Wellens houdt stand in Ruta del Sol en pakt de eindzege
Foto: EPA-EFE

Tim Wellens heeft de 64e editie van de Ruta del Sol op zijn naam geschreven. De Belg van Lotto-Soudal veroverde zaterdag de leiderstrui na een knappe ritzege. Die gaf hij zondag niet meer uit handen in de tijdrit over 14 km. In de stand houdt Wellens zeven seconden over op Wout Poels (Team Sky). De dagzege was voor David de la Cruz (Team Sky). Wellens eindigde achtste op veertien seconden van De la Cruz.

Wellens zette een sterke prestatie neer in de afsluitende tijdrit. Aan het tussenpunt zette onze landgenoot zelfs de vierde tijd van de dag neer. Wellens moest in het tweede deel een beetje tijd toegeven, maar hield knap stand. Hij bolde over de meet op 14” van dagwinnaar De la Cruz, maar gaf amper drie seconden toe op grote concurrent Poels. Die moet zich tevredenstellen met een tweede stek in het eindklassement, op 14 seconden van Wellens. Soler mocht als derde mee het podium op.

Klaar voor de Omloop: Tim Wellens houdt stand in Ruta del Sol en pakt de eindzege
Foto: EPA-EFE

Wellens is duidelijk klaar voor de Omloop Het Nieuwsblad van volgende week. Zaterdag won hij in Alcala De Los Gazules, op een helling die “iets weg had van de Muur.” Eind januari won Wellens ook al de Trofeo Serra de Tramuntana in Mallorca ,voor het tweede jaar op rij. Voor Lotto-Soudal is de eindzege in de Ruta del Sol al de zesde overwinning van het seizoen.

“Tijdens de verkenning had ik al gemerkt dat dit een omloop was die me lag. Het eerste deel was speciaal, door de offroad-stroken. En in het tweede deel zat er een snel, dalend stuk. Voor de start van de tijdrit gaf ik mezelf 40 tot 50 procent kans. Ik zat de laatste tijd niet vaak op de tijdritfiets, en er stonden enkele sterke specialisten achter me, wat me wat onzeker maakte. Ik verwachtte het meeste tegenstand van Wout Poels, wat ook het geval was.”

Voor de Limburger van Lotto-Soudal is de eindzege een prima opsteker voor hij als heuvelspecialist aan de start staat van de Omloop Het Nieuwsblad. “Ik was naar hier gekomen om een goed klassement neer te zetten. Vorig jaar won ik een rit. Natuurlijk is het fantastisch om hier te winnen, nadat ik dat ook al deed in de Challenge Mallorca. Maar de belangrijke doelen moeten nog komen. De volgende dagen neem ik wat rust, met een goeie training op woensdag, en op donderdag reis ik naar België om bij de ploeg voor de Omloop aan te sluiten. Het wordt een leuk debuut, waarin ik niets te verliezen heb. De vorm is goed, we zien wel wat mogelijk is. Na de Omloop rijd ik Parijs-Nice.”

Rituitslag

1. David de la Cruz in 17’11”

2. Andrey Amador op 6”

3. Stef Clement 7”

4. Alexis Gougeard 8”

5. Marc Soler 9”

6. Wout Poels 11”

7. Dylan van Baarle 12”

8. Tim Wellens 14”

9. Jan Tratnik 24”

10. Luis Leon Sanchez 24”

- Eindklassement-

1. Tim Wellens

2. Wout Poels

3. Marc Soler

4. Jakob Fuglsang

5. Luis Leon Sanchez

Klaar voor de Omloop: Tim Wellens houdt stand in Ruta del Sol en pakt de eindzege
Foto: EPA-EFE