Zweden naturaliseert in Iran ter dood veroordeelde prof Djalali
Foto: jhp

Zweden heeft Ahmadreza Djalali, de VUB-gastdocent die in Iran vastzit voor spionage, genaturaliseerd in de hoop zijn doodstraf te voorkomen. Dat heeft het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd.

De Iraanse arts, die ook als hoogleraar verbonden aan het Karolinska Instituut in Stockholm, werd in 2016 in Iran opgepakt en later veroordeeld voor spionage. Dat deed hij volgens Iran in opdracht van de Israëlische geheime dienst Mossad.

Ondanks internationale druk, ook vanuit België, kreeg Djalali de doodstraf. Enkele weken geleden werd de doodstraf nog tijdelijk opgeschort omdat Djalali in beroep was gegaan. Maar het Hooggerechtshof weigert de zaak echter te herzien.

Zweden heeft hem nu genaturaliseerd. ‘We hebben geregeld contact met Iraanse vertegenwoordigers en hebben toegang tot Djalali gevraagd’, zegt een woordvoerster van het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken. ‘We hebben ook het Zweedse standpunt over de doodstraf, die we in alle vormen veroordelen, uit de doeken gedaan. Onze eis is dat de doodstraf niet wordt uitgevoerd.’

Volgens de VN heeft Iran de man geen eerlijk proces gegeven. Djalali ontkent de spionageactiviteiten. Volgens Amnesty International heeft de wetenschapper drie maanden in eenzame opsluiting gezeten en is hij gefolterd. Djalali schreef volgens de mensenrechtenorganisatie in augustus een brief dat hij wordt vastgehouden omdat hij weigert om voor Iran de spioneren.