Mogelijke partner voor wolvin Naya gespot in Nederland
Foto: Wolven in Nederland

In het Nederlandse Twente is dinsdagochtend een nieuwe wolf gespot. De wolf kon vanuit een voertuig op korte afstand gefotografeerd worden. De vraag is nu of het dier onze wolvin Naya zal komen vergezellen. Ook zij passeerde die streek om vervolgens in één ruk door te lopen naar ons land en zich te settelen op het militaire domein van Leopoldsburg.

In Oost-Nederland komen er voortdurend nieuwe waarnemingen van wolven. De wolf is dan ook bezig aan een opmars naar Nederland, gevoed door de gestage groei van de Duitse wolvenpopulatie.

De waarneming van dinsdag in Twente was al de tweede waarneming van dit jaar. Om de wolf rust te geven, wordt de exacte locatie niet vrijgegeven.

Gezelschap voor Naya?

Het komt niet vaak voor dat wolven die in Nederland gespot worden nadien onze richting uitkomen. Maar Naya deed dat wel. Er is dus een kleine kans dat een andere wolf volgt.

‘Het kan echt alle kanten op’, zegt expert Jan Loos aan Het Laatste Nieuws. ‘Het kan gebeuren dat die wolf ook naar hier komt. Frappant genoeg heeft Naya na een flinke afstand afgelegd te hebben zich hier onmiddellijk gevestigd, terwijl ze enkele heel interessante natuurgebieden in Nederland is gepasseerd.’

Mocht ook dit exemplaar in Leopoldsburg belanden, zullen de twee elkaar snel vinden, denkt Loos. ‘Dan zullen ze snel een koppel vormen en kunnen ze het jaar nadien ook al jongen hebben’, klinkt het. ‘Als wolven zwerven, zijn ze immers geslachtsrijp. Het kan snel gaan.’

Braafste wolf

Van wolvin Naya moet de omgeving alvast geen schrik hebben. Sinds ze bijna een maand geleden twee schapen heeft gedood, heeft niemand nog schade opgelopen.

‘De wolvin loopt zelfs grazende schapen voorbij zonder ze aan te vallen’, aldus Jan Loos. ‘Blijkbaar kan Naya zich tot nu voeden met wild. Schapen zijn enkel een alternatief als er niks voorhanden is. Het gaat volgens ons om de braafste wolf van Europa.’