Neuville blijft aan de leiding in Rally van Zweden
Foto: Photo News

Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC) staat na afloop van de tweede wedstrijddag in de rally van Zweden aan de leiding. De Belg nam na de 3e klassementsrit de leiding over van Ott Tänak (Toyota Yaris WRC). Andreas Mikkelsen (Hyundai i20 Coupe WRC) volgt als tweede op 4.9 sec van zijn Belgische teamgenoot. Hayden Paddon (Hyundai i20 Coupe WRC) zorgt voor een volledig Hyundai podium. De Kiwi volgt als derde op 12.1 sec van Neuville.

De rally van Zweden is tot dusver een zeer bizarre rally. De rijders die als eerste de baan op moeten zijn flink benadeeld en moeten zich beperken tot het ruimen van de verse sneeuw. Na zo’n vijf wagens is er sprake van een min of meer berijdbaar parcours.

Het is dan ook niet vreemd dat Thierry Neuville, die als 5e de baan op moest, aan de leiding staat. Hoewel, hoe meer rijders er over het parcours gaan hoe sneller het wordt. In dat opzicht kan men spreken van een sterke prestatie van de Belg die vrijdag één klassementsrit won. “Ik doe mijn best maar makkelijk is het niet. De rijders die na mij de baan op moeten zitten mij op de huid. Ik probeer snel te rijden zonder daarbij risico’s te nemen.”

Andreas Mikkelsen startte als 8e. Hij was zeer regelmatig maar moest voorlopig zijn meerdere erkennen in teamgenoot Thierry Neuville. Hayden Paddon trapt zijn WK seizoen af in Zweden. De Nieuw-Zeelander, als 10e op de baan, won de laatste klassementsrit van de dag en wipte zo over Craig Breen (Citroën C3 WRC), winnaar van twee klassementsritten vrijdagnamiddag, naar de 3e plaats. Breen sluit de dag af als 4e.

De verse sneeuw zorgde vrijdag voor heel veel frustraties bij de rijders die als eerste de baan op moesten. Ott Tänak (Toyota Yaris WRC) begon de dag als leider. De Est won de 1e rit vrijdagochtend maar zakte nadien helemaal weg. De Est staat na acht klassementsritten op de 9e plaats op 1 min 29 sec van leider Neuville. “Dit was een zeer moeilijke dag maar ik moet me erbij neerleggen. Er komen nog wedstrijden.”

Sébastien Ogier (Ford Fiesta WRC) staat niet eens in de top 10 en raakte elke klassementsrit steeds meer gefrustreerd. De Franse wereldkampioen is weggezakt naar de 12e plaats en kijkt tegen een achterstand van 2 min 48.8 sec aan. “De omstandigheden deze namiddag waren nog erger dan voormiddag. Meer dan dit kon ik niet doen. Dit is één grote grap. Ik word hier gestraft voor mijn goede seizoenstart. Ik heb geen enkel idee over de stand. Ik ontdek dat vanavond wel. Morgen wacht mij wellicht meer van hetzelfde” zei Ogier.

Kevin Abbring en Pieter Tsjoen (Ford Fiesta R5) staan op de 18e plaats.

Het wordt uitkijken naar de weersomstandigheden en de startposities van de rijders op zaterdag. Dan worden er acht ritten gereden. De rally van Zweden eindigt zondagnamiddag.