Mathieu van der Poel al zeker van eindzege voor start in Middelkerke
Foto: Photo News

Zaterdag valt in kustgemeente Middelkerke het doek over de 36e editie van de Superprestige. Bij de mannen elite gaat de eindzege voor het tweede jaar op rij naar Mathieu van der Poel. Ook in het seizoen 2014-2015 was de Nederlander al eens heer en meester. Enkel bij de dames elite, beloften en juniores ligt de strijd nog open voor wat betreft de eindoverwinning in het regelmatigheidsklassement.

De Noordzeecross van Middelkerke, op en rond de Westendelaan, moet het zaterdag zonder Wout Van Aert stellen. De wereldkampioen veldrijden reed in Hoogstraten immers zijn laatste cross dit seizoen. Vanaf nu legt Van Aert de focus op zijn wegseizoen. Dat vat voor hem volgende week zaterdag aan met de Omloop Het Nieuwsblad. Mathieu van der Poel van zijn kant heeft wellicht vrij spel voor een 29e zege dit seizoen. Bovendien voert de Europees kampioen het klassement aan met 100 punten. Derde in de stand is Laurens Sweeck. Die kan nog een goede zaak doen en kan zelfs nog beslag leggen op de tweede plaats in de eindstand, gezien Wout Van Aert (96 punten), verstek geeft.

Bij de dames is het verschil tussen leidster Sanne Cant (92 punten) en de tweede in de stand, Maud Kaptheijns, slechts één punt. Er mag dus een hevige strijd verwacht worden tussen de wereldkampioene en de Nederlandse. Sanne Cant kan voor de derde opeenvolgende keer eindlaureate worden.

Sieben Wouters (78 punten) leek bij de beloften op weg naar een zorgeloze eindzege in de Superprestige tot hij in Hoogstraten een dip kende en moest opgeven. De Tsjech Adam Toupalik naderde hierdoor tot zes punten en bij de juniores is er ook een Nederlands-Tsjechische tweestrijd. Leider Ryan Kamp heeft 96 punten achter zijn naam, de Tsjech Tomas Kopecky totaliseerde 94 punten. Spanning troef dus in Middelkerke.