Als muziekspeler heeft de YouTube-app één enorm nadeel: zodra je de toepassing verlaat, bijvoorbeeld om even op Facebook te kijken, dan stopt ook onmiddellijk de muziek. Met de volgende trucs, voor Android en iOS, kan je dit probleem voortaan eenvoudig omzeilen.

Hoewel YouTube in de eerste plaats een videoplatform is wordt de dienst ook massaal gebruikt om naar muziek te luisteren (lees: naar het geluid bij de clips). Maar zodra je de YouTube-app verlaat of nog maar je smartphonescherm uitschakelt is het uit met de pret, terwijl een échte muziek-app als Spotify op zo’n moment gewoon verder blijft spelen.

De oplossing? Bezoek de videodienst niet met de YouTube-app, maar met een browser. Het lukt echter niet met elke browser, en als Android-gebruiker zal je ook nog een paar instellingen moeten veranderen.

Voor Android:

Op dit platform gebruiken we een achterpoortje van de standaardbrowser Chrome. Surf in een nieuw venster naar www.youtube.com en klik vervolgens rechts bovenaan op de menuknop (met de drie bolletjes). Zet in het uitklapmenu een vinkje bij Desktopsite, navigeer naar de gewenste video en druk op de Play-knop. Wanneer YouTube vraagt of de site meldingen mag sturen, klik je op Toestaan. Je kan Chrome daarna gewoon verlaten en de muziek opnieuw starten via het spelertje dat intussen op het notificatiescherm is verschenen (op te roepen door vanaf de bovenkant van het display naar beneden te vegen).

Voor iOS:

Safari van Apple blijkt niet geschikt om het geluid van YouTube op de achtergrond af te spelen, en er is ook geen trucje om deze browser om de tuin te leiden. Wat wel werkt is een alternatieve browser installeren, en dan meer specifiek de Dolphin Mobile Browser. De werkwijze is verder vrijwel identiek: start op www.youtube.com het filmpje/muziekfragment dat je wil horen en druk op de thuisknop om de browser te verlaten. Vervolgens kan je de muziek opnieuw starten via het spelertje op het Bedieningspaneel van iOS, dat je oproept door vanaf de onderkant van het scherm naar boven te vegen. De muziek zal dan blijven spelen, wat je ook met je iPhone of iPad doet.