Jessica Chastain, Oscar Isaac en een maffieuze aktetas
A most violent year

Weekend! Tijd om de opnames op uw digicorder eindelijk te bekijken. De liefdesperikelen bij ‘Tempation Island’ en ‘Blind Getrouwd’ al gezien? Dan kunt u afstemmen op een van deze vijf tips.

A MOST VIOLENT YEAR

BBC2, 00.05-02.00 uur

Prangend probleem: hoort een programma dat na middernacht begint, niet in de tv-tips van de zaterdagkrant? In deze prachtfilm heeft Abel Morales (rol van Oscar Isaac) nóg prangendere problemen: in leven blijven in het New York van 1981, en zijn maffieuze stookolie-imperium voor de ondergang behoeden.

THE REMAINS OF THE DAY

Canvas, 21.15-23.25 uur

Sinds de auteur ervan dit jaar de Nobelprijs voor literatuur kreeg, weet iedereen dat achter deze mooie film een nog mooier boek schuilgaat. Hoe zoveel Britishness uit de koker kan komen van iemand die Kazuo Ishiguro heet, het blijft een sudoku.

AMERICAN GANGSTER

Caz, 20.40-23.20 uur

Biografische film over seventies-drugsbaron Frank Lucas, die intussen gerehabiliteerd is en zelfs adviseur was bij deze film. Een beetje zoals Danny Vanhamel maar dan echt.

THE ESCAPE ARTIST

Vitaya, 22.20-00.00 uur

Will Burton, gespeeld door David Tennant, is een succesvolle advocaat die nog nooit een zaak heeft verloren. Hij specialiseert zich in zaken die onmogelijk lijken, maar die hij kan ombuigen tot een overwinning. Burton slaagt erin om zijn cliënten uit de meest benarde posities te redden. Zijn bijnaam is dan ook niet voor niets The Escape Artist.

NADAR, LE PREMIER DES PHOTOGRAPHES

La Une, 22.35-23.50 uur

Félix Tournachon, beter bekend onder zijn pseudoniem Nadar, staat te boek als een van ’s werelds eerste portretfotografen. In zijn atelier in Parijs passeerde het culturele en artistieke kruim van Frankrijk. Deze documentaire duikt in het archief van de Nationale Bibliotheek van Frankrijk om een beeld te schetsen van Nadar en het Parijs van de 19de eeuw.