Nafi Thiam test wintervorm op BK indoor, Eline Berings topfavoriete voor 60 meter horden
Foto: Photo News

Zaterdag vindt in de Topsporthal in Gent het BK indooratletiek plaats. Voor Nafi Thiam, die in het verspringen en op de horden uitkomt, is het de enige competitie in België deze winter. Midden volgende week beslist ze over haar deelname aan het WK in Birmingham begin maart. Voor de andere Belgen is het BK de laatste kans op kwalificatie voor dat WK.

In het verspringen is olympisch en wereldkampioene zevenkamp Thiam de grote favoriete. Met haar persoonlijk outdoorrecord van 6m57 moet ze in principe een maatje te sterk zijn voor de concurrentie.

Op de 60 meter horden wordt het een ander verhaal. Eline Berings, die al geplaatst is voor het WK, is de uitgesproken topfavoriete. De 8.35 van Thiam vorige week in Eaubonne vormt pas de vijfde tijd onder de deelneemsters. Sarah Missinne was al goed voor 8.23, en komt zo nog slechts negen honderdsten tekort voor het WK.

Een andere afstand om naar uit te kijken in Gent is de 400 meter bij de mannen. Dylan Borlée geeft forfait en verkiest de Franse kampioenschappen, maar Michäel Rossaert en de piepjonge Jonathan Sacoor (18) willen zich in de ploeg lopen voor de 4x400 meter in Birmingham. Ze waren dit jaar al goed voor 47.44 en 47.17. Of de tweeling Borlée beschikbaar is voor de estafette deze winter, hebben ze nog niet bekendgemaakt.

Op de 60 meter komt met Robin Vanderbemden een van de zeldzame Belgen in actie die een waterkansje op het WK heeft. Hij liep al 6.71, het minimum staat op 6.61. Op de 1.500m en in het hoogspringen komen met Tarik Moukrime (3:41.53) en Bram Ghuys (2m19) nog twee atleten aan de start die goed op dreef zijn.

In het polsstokspringen is zoals elk jaar het Belgisch record (4m34) van Fanny Smets in gevaar. Naast zijzelf komen ook Aurelie De Ryck en Chloé Henry daarvoor in aanmerking. Philip Milanov tot slot waagt zich, bij gebrek aan discuswerpen op het indoorprogramma, aan het kogelstoten.