Overlevende schietpartij Columbine: ‘Probeer pijn niet te verdringen’
Foto: collectie Austin Eubanks

De dodelijke schietpartij van afgelopen woensdag in Parkland, Florida, bracht traumatische herinneringen naar boven bij Austin Eubanks. Als zeventienjarige scholier overleefde hij ternauwernood de schietpartij op de Columbine High School. ‘Laat je emoties de vrije loop’, is zijn advies voor slachtoffers en nabestaanden.

Het was 20 april 1999, en in het Amerikaanse plekje Columbine, Colorado wees alles erop dat het een doodnormale dinsdag zou worden. In de bibliotheek van de plaatselijke middelbare school zat Austin Eubanks al weekendplannen te maken met zijn beste vriend. Ze zouden gaan vissen.

Tot twee wilde schutters, Eric Harris en Dylan Klebold, het schoolgebouw binnenvielen, dertien mensen koudweg vermoordden en daarna zelfmoord pleegden. De meeste slachtoffers vielen in de bibliotheek, onder wie ook de vriend met wie Eubanks zou gaan vissen.

Hijzelf overleefde de aanslag en daarbij leken zijn verwondingen al bij al nog mee te vallen. Zijn knie, geraakt door een kogel, was er het ergst aan toe. De grootste klap volgde later: Eubanks raakte in minder dan een maand tijd verslaafd aan de pijnstillers die de dokters hem hadden voorgeschreven. ‘Ik misbruikte de medicatie omdat ik niet wist hoe om te gaan met het trauma dat ik had opgelopen. In plaats van de pijn een plek te proberen geven, probeerde ik die te verdringen’, zegt Eubanks tegen het Britse dagblad The Guardian.

Moed

Van pijnstillers ging het naar ecstasy en daarna cocaïne. Al na enkele maanden was hij verslaafd, opnieuw afkicken duurde langer dan twaalf jaar. ‘Ik hoop dat de slachtoffers die de schietpartij in Parkland hebben overleefd, durven hun emoties de vrije loop te laten, en niet proberen alles te verdringen met behulp van medicatie’, vervolgt Eubanks. ‘Fysieke pijn kan je misschien nog aanpakken met enkel en alleen medicijnen, met emotionele pijn lukt dat niet.’

Eubanks: ‘Voor je kan herstellen van een trauma, moet je accepteren dat je er een hebt. Uiteraard willen alle slachtoffers zich snel weer emotioneel beter voelen, maar daarvoor is eerst heel wat moed nodig.’

Diepe schokgolven

De impact van de vele schietpartijen in de Verenigde Staten op de samenleving is volgens Eubanks vele malen groter dan de honderden slachtoffers die de afgelopen jaren gevallen zijn. Hij gelooft dat er een directe link is tussen de vele schietpartijen in zijn land en het hoge aantal Amerikanen dat verslaafd is aan allerlei soorten pijnstillers.

‘Onder elk incident lijden niet alleen de directe slachtoffers, maar ook hun familieleden, hun vrienden, de hulpverleners en alle ooggetuigen. Telkens weer worden er diepe schokgolven door de samenleving gejaagd’, besluit Eubanks.