BLIKOPENER. Waarom verpleegkundigen agressie opwekken, ook mannen tot hun lichaam gereduceerd moeten worden en Marc Coucke zijn hele vermogen kan verliezen
Wat een kans biedt #MeToo aan Hollywood om nieuwe verhalen te vertellen, pleit Inge Schelstraete.
Misschien was u ook met vakantie. Of staakte u. Of u genoot van pendelen zonder files. Wel, die aangename en best zonnige week is voorbij. Deze twaalf artikels behoren tot het interessantste van wat we publiceerden.

1.

Bijna alle verpleegkundigen kampen met verbale of fysieke agressie. Dat zegt evenveel over verpleegkundigen als over patiënten. De mallemolen waarin de enen draaien, de onmacht die de anderen voelen. Een spiegel voor de rest van de maatschappij.

2.

‘Ik reduceer mannen in mijn verhitte fantasie vaak tot hun lichaam, tot stukjes van hun lichaam zelfs’, bekent Heleen Debruyne, gelukkig op de opiniepagina’s. Debruyne komt in opstand tegen het idee dat #metoo nu zou verbieden om lijven nog langer te objectiveren. Vooral mannen objectiveren vrouwen. Tijd om daar evenwicht in te brengen, vindt ze.

3.

Over katers gesproken: Marc Coucke riskeert zijn hele vermogen te verliezen. De Amerikaanse koper van Omega Pharma eist niet 250 miljoen maar een stevige 1,9 miljard euro wegens vermeende fraude bij de verkoop. Coucke zal zich moeten neerleggen bij de arbitrage. Economieredacteur Pascal Dendooven bracht het nieuws naar buiten. Dinsdag kon hij berichten dat ook de verkoop van KV Oostende niet orthodox verloopt. Pas over vijf jaar zal Coucke het geld van de verkoop ontvangen. Is de ploeg intussen dan wel echt verkocht?

4.

Behalve over veel geld gaat topsport over marginal gains. Een honderdste van een seconde winnen door een technologische slimmigheid. Zo ook in skeleton (met je buik op een slee naar beneden sjezen). Het hele seizoen waren de Britten nergens. Op de Olympische Spelen wonnen ze alles. Dankzij een extra spoiler in hun pak. Het doet denken aan de nanodeeltjes in de Speedo-zwempakken, schrijft Hans Jacobs vanuit Pyeongchang.

5.

Wel meer jonge vrouwen laten hun fantasie op hol slaan. Neem Nele Van den Broeck, muzikante en columniste op de cultuurpagina’s. Ze voelt zich al smelten als een Groenlandse gletsjer, omdat ze in een hippe koffiebar de man van haar leven tegenover zich denkt te krijgen.

6.

Staat China klaar om de wereldmacht te grijpen of blijft het nog een hele tijd het rijk van kopiëren en assembleren? Bij de start van het Chinese nieuwjaar schat Evita Neefs in hoe beducht we moeten zijn voor een Chinese techtijger die de vrije wereld kan gaan domineren. De hamvraag blijft hoeveel vrijheid een economie nodig heeft om echt innovatief te zijn.

7.

Dat het medisch schooltoezicht alle kinderen nu ook bij de psycholoog laat langsgaan, lijkt voortschrijdend inzicht. We nemen ook psychische stoornissen ernstig. Maar lees de vragen die Ariane Bazan erbij stelt. Bazan is hoogleraar psychopathologie en maakt haar debuut als columniste van De Standaard. Is het niet eerder een uiting van controledwang? En werkt al die preventie niet precies ziekte in de hand?

8.

‘En toen was het gedaan. Dag Jef.’ Een kort, laconiek bericht kondigde het overlijden van Jef Geys aan. Geys werd een van de grote kunstenaars met kunst die de banaliteit koesterde, het fait divers en het alledaagse leven. Zo werd hij een beeldenstormer.

9.

Jean-Pierre Clamadieu, ceo van chemiereus Solvay, wordt op vraag van de Franse regering voorzitter van energiereus Engie, het moederbedrijf van Electrabel. Belangrijker wordt een stoelenwissel niet voor de Belgische economie. Lees mee met wat hij in interviews al zei over zijn nieuwe opdracht.

10.

Hermien, de ontsnapte Nederlandse koe die twee maanden rondzwierf en 50.000 euro op haar rekening kreeg, slijt haar oude dag in rusthuis De Leemweg. Samen met andere boerderijdieren zonder slachtdatum. Sarah Vankersschaever ging haar bezoeken. Hermien was nog wat schichtig. Maar boer Bert helpt haar daar vast snel overheen, samen met koe Claartje (25) en de voormalige stier, nu os, Kees (4). Een zeldzaam sprookje voor wie de vleesindustrie even wil vergeten.

11.

Hollywood grijpt #metoo ongetwijfeld aan om nog puriteinser te worden en nog meer clichés van ‘sterke vrouwen’ neer te zetten. Maar wat een kans om nieuwe verhalen te vertellen, pleit Inge Schelstraete. Voer eens vrouwen op die niet vermoord gaan worden, die niet pas tot leven komen als hun kinderen mishandeld worden en die niet gedwee naar een uitleggerige stoere vent luisteren. Kijk kortom eens naar televisie.

12.

Architectuurcriticus Koen Van Synghel is behoorlijk hard voor het nieuwe station dat de NMBS bouwde in Liedekerke. Maquette-architectuur, noemt hij het. De trappen naar de perrons komen uit op een drukke weg. De tegels aan de buitenmuren vriezen er zo af. Het moet niet allemaal Calatrava zijn, zoals in Luik of Bergen. Maar nu de NMBS 5,3 miljard gaat investeren, moet het bedrijf zich toch eens bezinnen.