Facebook veroordeeld voor schending privacy
Foto: AFP

De Nederlandstalige rechtbank van Brussel heeft Facebook bevolen om te stoppen met het volgen van Belgische internetgebruikers. De zaak was aangespannen door de Privacycommissie. Facebook reageert teleurgesteld.

Nadat uit onderzoek door de KU Leuven, in opdracht van de Privacycommissie, was gebleken dat Facebook verschillende technieken gebruikt om mensen met én zonder profiel op de site te volgen bij hun doen en laten op het internet, begon de Privacycommissie een burgerlijke rechtszaak.

De Brusselse rechtbank heeft nu beslist dat Facebook de Belgische privacywet niet eerbiedigt. ‘Zoals de Privacycommissie komt de rechtbank tot het besluit dat Facebook ons onvoldoende informeert over het feit dat het informatie over ons verzamelt, over de aard van de informatie die het over ons verzamelt, over wat het met die informatie doet en over hoe lang het die informatie bewaart. Daarnaast verkrijgt Facebook ook geen geldige toestemming van ons om al die informatie te verzamelen en verwerken.’

Dwangsom

Daarom moet Facebook volgens de rechtbank stoppen met het volgen en registreren van het internetgebruik van personen die vanuit ons land het internet gebruiken, zolang de sociale netwerksite haar beleid niet in overeenstemming brengt met de Belgische privacywet. Zeer opvallend is dat Facebook ook alle onwettig verkregen gegevens moet vernietigen.

Facebook moet ten slotte ook het volledige vonnis online publiceren. ‘Als Facebook geen gevolg heeft aan het vonnis, moet het een dwangsom betalen aan de Privacycommissie van 250.000 euro per dag, met een maximum van 100 miljoen euro’, besloot de rechtbank nog.

Reactie

Facebook stelt in een reactie dat het teleurgesteld is in het vonnnis en in beroep wil gaan. Het bedrijf stelt dat 'de cookies en pixels die we gebruiken standaard zijn in de sector'. 'Ook geven we mensen het recht om zich af te melden voor het gebruik van verzamelde gegevens op sites en apps van Facebook voor advertenties.'

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in