Brusselse relschopper riskeert 40 maanden cel: ‘Staat op punt profcontract voetbal te tekenen’
Foto: Photo News

Het Brusselse parket heeft vrijdag een celstraf van 40 maanden gevorderd tegen B.M., een 19-jarige jongeman die betrokken was bij de rellen die op 25 november plaatsvonden na een betoging tegen slavernij in Libië. De advocaat van de jongeman vraagt de opschorting om zijn toekomst niet in gevaar te brengen.

B.M., had bij de rellen van 25 november de toegangspoortjes van een winkel vernield, en samen met een groep jongeren een politiecombi omsingeld en met een ijzeren staaf op het voorportier en de voorruit geslagen. Bovendien had hij samen met andere relschoppers drie voorbijgangers aangevallen. Eén van die voorbijgangers was op de grond gewerkt en had verschillende trappen moeten incasseren.

B.M., die nog nooit met het gerecht in aanraking kwam, bekende de feiten en zei dat hij zich had laten meeslepen door het groepsgevoel. 'Hij heeft er enorm veel spijt van', aldus zijn advocaat, die de opschorting vroeg. 'Hij staat op het punt een profcontract te ondertekenen bij een Belgische voetbalclub en een strafrechtelijke veroordeling zou zijn toekomst kunnen hypothekeren. Daarom pleit ik voor een opschorting of een werkstraf.'

Op 25 november 2017 vond op het Poelaertplein een betoging plaats tegen de slavernij in Libië. Die mondde echter uit in rellen, waarbij het zowel op de Louizalaan als aan de Naamsepoort tot confrontaties kwam met de politie en verschillende winkels werden vernield.