Rechtbank behandelt alle dossiers over rellen 11 november samen
Foto: BART DEWAELE

De Brusselse correctionele rechtbank heeft vrijdag geen uitspraak gedaan in de verschillende dossiers over de rellen die op 11 november plaatsvonden in het centrum van Brussel. De rechtbank wil alle dossiers samen behandelen en stelt daarom alle zaken uit naar vrijdag 16 maart.

De rechtbank zou vandaag uitspraak doen in de verschillende dossiers over de rellen na de voetbalmatch van Marokko tegen Ivoorkust op 11 november. Maar voorzitter Luc Hennart heeft beslist in alle dossiers de debatten te heropenen om ze samen te voegen. De rechtbank vindt dat de rellen als een geheel beschouwd moeten worden en ook als zodanig door de rechtbank behandeld moeten worden. Dat zal op 16 maart gebeuren.

Na afloop van de kwalificatiewedstrijd voor het wereldkampioenschap voetbal tussen Marokko en Ivoorkust kwam het op zaterdagavond 11 november tot rellen aan de Beurs en op de Lemonnierlaan. Een driehonderdtal mensen liep over wagens, beschadigde straatmeubilair en installaties voor Winterpret en bekogelde de politie. Ook werden wagens in brand gestoken en winkels geplunderd.

Het Brusselse parket dagvaardde acht personen die bij die rellen betrokken geweest zouden zijn. Het ging onder meer om de rapper Benlabel, die via zijn Facebook-pagina opgeroepen zou hebben tot vernielingen, een man die tijdens de rellen een nachtwinkel geplunderd zou hebben, een andere man man die een auto in brand zou gestoken hebben en verschillende jongeren die de politie met stenen bekogeld zouden hebben.

Het parket eiste tegen de verdachten celstraffen van 2 tot 3 jaar.