‘Omdat solidariteit weer normaal moet worden’
Foto: Gert Verbelen
‘Zorgen voor elkaar, da’s toch normaal?’ Elk Vlaams gezin krijgt straks deze slogan van de Vlaamse overheid in de bus. De ziekenfondsen juichen het initiatief toe: ‘Moedig, want solidariteit lijkt de laatste tijd een scheldwoord’.

'Net als 4,5 miljoen inwoners van Vlaanderen betaal ook jij elk jaar een solidaire zorgpremie van 51 euro. Zo ver­beter je de levenskwaliteit van meer dan 300.000 zorgbehoevenden in Vlaanderen.’ Die boodschap krijgt u vanaf vandaag te zien in campagnespotjes op vijf verschillende tv-zenders. Hij staat ook in de folder die u straks bij uw factuur in de brievenbus vindt. De Vlaamse overheid legt daarin nog eens haarfijn uit waarom we betalen voor een Vlaamse sociale bescherming, ook al is die hoe dan ook verplicht. 

‘Uit ons onderzoek bleek dat veel mensen niet weten waar ze aan bijdragen’, zegt Joris Moonens, de woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid. In tegenstelling tot vorige campagnes legde ­bevoegd minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) expliciet de nadruk op solidariteit, ook al gaat het hier om een relatief kleine bijdrage. ‘We denken dat Vlamingen daar nog altijd sterk achter staan, zolang ze weten dat het bij de mensen terechtkomt die het echt nodig hebben, en het niet blijft plakken in de administratie’, zegt Moonens.  

'Moedige boodschap'
Een opvallende boodschap in het huidige politieke klimaat, stellen de ziekenfondsen tevreden vast. ‘En vooral een moedige boodschap in tijden waarin de sociale ­zekerheid zogezegd ballast is en iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid moet op­nemen’, zegt Paul Callewaert, de topman van de Socialistische Mutualiteiten. ‘Solidariteit lijkt de laatste tijd een scheldwoord.’ 
Uitleggen aan jongeren

Ook CM-voorzitter Luc Van Gorp is opgetogen met de nieuwe Vlaamse campagne ‘na de vele vragen die gesteld worden bij de sociale zekerheid’. ‘We zijn allemaal zo verwend en het is allemaal zo logisch geworden dat we ons zelfs niet meer bewust zijn van alle voordelen. We zijn in een stadium beland dat we het begrip solidariteit zelfs weer moeten uitleggen aan jongeren.’ 
De boodschap van de ziekenfondsen klinkt vooral richting de N-VA. ‘Want we moeten ons de vraag stellen: de doodsbedreiging voor de sociale zekerheid, is dat de vluchteling of de N-VA?’, zegt Van Gorp.

'Verdedigers van sociale zekerheid'
De grootste regeringspartij voelt zich niet aangesproken. ‘We zijn absoluut grote verdedigers van de sociale zekerheid. Onze hervormingen dienen net om het systeem overeind te houden’, zegt Matthias Diependaele, N-VA-fractieleider in het Vlaams Parlement. 
De Vlaamse campagne  moet mogelijk ook voldoende draagvlak creëren voor een nieuwe verhoging van de Vlaamse zorgpremie in de toekomst. Die wordt de komende jaren verder uitgebreid met nieuwe tegemoetkomingen boven op de federale sociale zekerheid.