Desmond Tutu geeft job als Oxfam-ambassadeur op
Foto: AFP

De Zuid-Afrikaanse oud-aartsbisschop Desmond Tutu houdt zijn functie als ambassadeur voor de Britse ngo Oxfam voor bekeken.

Als gevolg van het schandaal rond seksfeestjes van medewerkers van Oxfam kondigde de Nobelprijswinnaar voor de Vrede donderdag aan, zijn ambassadeursfunctie neer te leggen. In een communiqué zei Tutu geschokt te zijn door de ‘immoraliteit en het mogelijk misdadige gedrag’ van de humanitaire werkers.

Schandaal

Oxfam Groot-Brittannië kwam vorige week in het oog van een storm terecht toen bekend raakte dat hulpverleners van de organisatie in Haïti en Tsjaad betaalde seks hebben gehad met lokale prostituees. De landen­directeur van Oxfam Groot-Brittannië in Haïti was toen een Belg, maar bij Oxfam België was de man niet bekend.

Het nog steeds uitdijende schandaal dreigt het imago van de ngo danig aan te tasten. In Groot-Brittannië besloten meer dan 1.270 donateurs te stoppen met hun financiële steun. In België zijn er al meer dan tweehonderd donoren afgehaakt. Desmond Tutu is niet de eerste bekende figuur die het voor bekeken houdt. Eerder maakte de Britse Hollywood-actrice Minnie Driver bekend dat ze niet langer als Oxfam-ambassadrice zal optreden.