Ramaphosa verkozen tot Zuid-Afrikaans president
Cyril Ramaphosa Foto: EPA-EFE

Nadat Jacob Zuma gisteravond ontslag nam als Zuid-Afrikaans president, werd Cyril Ramaphosa als zijn opvolger benoemd. Ramaphosa werd vanmiddag verkozen in het parlement.

Nadat het Afrikaans Nationaal Comité (ANC) dinsdag had geëist dat Jacob Zuma ontslag zou nemen, dreigde zijn partij woensdag de motie van wantrouwen tegen Zuma te steunen als hij niet meteen opstapte. Daarop hield Zuma gisteravond toch de eer aan zichzelf.

Vanmiddag werd Cyril Ramaphosa, de enige kandidaat-president, in het parlement verkozen als Zuma's opvolger.   Twee belangrijke oppositiepartijen, de Strijders voor Economische Vrijheid (EFF) en de Democratische Alliantie (DA), weigerden voor de voorzitter van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) te stemmen. Leden van de EFF verstoorden de zitting en vertrokken uiteindelijk zelfs uit het parlement.

'Ik ben vereerd het grote voorrecht te krijgen het volk te mogen dienen', aldus Ramaphosa na zijn aanstelling. 'De problemen die werden aangekaart, die te maken hebben met corruptie, hoe we de staatsbedrijven kunnen opkuisen en belangenvermenging kunnen tegengaan, staan op onze radar. Ik zal hard werken om de Zuid-Afrikanen niet teleur te stellen.'

Ramaphosa (65), een oud-vakbondsman die steenrijk werd als zakenman, was sinds 2014 al vicepresident en werd in december ook partijleider van het ANC. Hij heeft de strijd tegen corruptie en het aanwakkeren van de Zuid-Afrikaanse economie altijd als zijn voornaamste doelstellingen gezien.