China bevestigt eerste geval H7N4-vogelgriep bij mens
Gezondheidsinspecteurs bij een gevogeltemarkt in Hong Kong. Foto: REUTERS

In China is een vrouw besmet geraakt met de nieuwe H7N4-variant van het vogelgriepvirus. Het is de eerste keer dat het virus bij een mens wordt vastgesteld. De vrouw is ondertussen wel hersteld.

Het Centrum voor Gezondheidsveiligheid van Hongkong maakte gisteravond melding dat een 68-jarige vrouw aan de oostkust van China besmet was geraakt met de H7N4-vogelgriep. Volgens de Chinezen is het de eerste keer dat het H7N4-virus bij een mens wordt ontdekt.

De eerste symptomen van het vogelgriepvirus werden op 25 december vastgesteld bij de vrouw. Ze werd op 1 januari in het ziekenhuis opgenomen, waar ze op 22 januari weer werd ontslagen. ‘Ze was in contact gekomen met levend gevogelte, voor de symptomen zich begonnen te manifesteren’, meldde de regering in Hongkong. ‘Niemand uit haar directe omgeving vertoonde symptomen tijdens de periode van medische surveillance.’

Volgens Hongkong bevestigde het Chinese Centrum voor Ziektepreventie dat het virus van vogels afkomstig is.

De meest voorkomende vogelgriepvarianten bij mensen zijn H5, H7 en H9. Het H7-virus heeft negen bekende varianten, waarvan H7N4 er één is. Bij de meeste varianten komt besmetting bij mensen zeer weinig voor. De H7N9-variant werd in China sinds 2013 wel al 1.500 keer bij mensen vastgesteld. 40 procent van de mensen overleden uiteindelijk.