De schutter van Parkland: een kwade 19-jarige die dol was op wapens
Foto: rr

De schutter die woensdagnamiddag willekeurig leerlingen heeft neergeschoten op zijn voormalige middelbare school in Parkland, Florida, is geïdentificeerd als de 19-jarige Nicolas Cruz. Een jongeman die net zijn pleegmoeder verloor en van wapens hield.

Schooldirecteur Robert Runcle benadrukte na de feiten dat er geen enkele waarschuwing was en dat er geen aanleiding was om bang te zijn voor een dergelijke schietpartij. Daar worden heel wat vraagtekens bij geplaatst door leerlingen én leraars.

‘Vorig jaar is hem duidelijk gemaakt dat hij de campus niet op mocht met een rugzak’, vertelt wiskundeleraar Jim Gard, die Cruz in zijn klas had. ‘Er waren heel wat problemen met hem vorig jaar. Hij bedreigde andere leerlingen en volgens mij is hij daarom van school gestuurd.’ In die rugzak zaten volgens andere bronnen enkele messen.

Cruz stond bekend als een grote liefhebber van wapens en ging graag jagen.

De schutter zou recent zijn pleegmoeder verloren hebben, wat een klap was voor hem. De 19-jarige Jillian Davis is een vroegere klasgenote van Cruz en herinnert hem als een meestal stille leerling met woedeproblemen. Hij maakte volgens haar ook vaak grapjes over mensen neerschieten of het vuur openen, en praatte vaak over het hebben van geweren en die gebruiken in verschillende situaties. Toen dacht ze dat het gewoon grapjes van een tiener waren, maar ‘nu ik hoor dat hij het was, is het heel logisch’.

Het is al de negentiende schietpartij op een school in de VS dit jaar. Senator Chris Murphy wijst de regering en het parlement aan als verantwoordelijke.