De negentienjarige man die woensdag op een school in Florida zeventien mensen heeft doodgeschoten, heeft banden met een organisatie die blanke suprematie propageert. Dat hebben donderdag meerdere Amerikaanse media gemeld. De FBI kreeg vorig jaar een tip dat de verdachte 'een professionele schoolschutter' wilde worden, maar kon Nikolas Cruz toen niet identificeren.

Volgens Amerikaanse media had de schutter banden met een organisatie in de oostelijke Sunshine State die blanke suprematie propageert. Het gaat om de organisatie Republic of Florida (ROF). De Anti-Laster Liga (ADL), een waakhond inzake burgerrechten, vertelde ABC News dat de leider van ROF, Jordan Jereb, de ADL heeft toevertrouwd dat schutter Nikolas Cruz met de organisatie in verbinding staat. 

De ROF heeft zijn thuisbasis in de hoofdstad van Florida, Tallahassee. Cruz zou door een ander lid van Republic of Florida erbij zijn gehaald en zou aan minstens één training hebben deelgenomen.

FBI kreeg tip

Volgens CNN was de FBI in september op de hoogte gebracht van een verontrustend bericht op sociale media. YouTube-vlogger Ben Bennight zei aan CNN dat hij de FBI contacteerde toen hij een verontrustende commentaar zag op zijn video. ‘Ik ga een professionele schoolschutter worden’, schreef de vermoedelijke dader.

De FBI contacteerde Bennight en ondervroeg hem over het incident. Het is onduidelijk wat er nadien met de informatie gebeurde. De FBI contacteerde Bennight opnieuw na de schietpartij van woensdag. Er komt een intern onderzoek naar de reden waarom de tip niet beter opgevolgd werd. 

De schutter wordt in beschuldiging gesteld voor zeventien moorden met voorbedachtheid. Nikolas Cruz heeft donderdag in de rechtbank toegegeven dat hij de schutter was die met een AR-15 een bloedbad veroorzaakte op de schoolcampus.

Schietpartij

Cruz opende woensdag het vuur rond 14.20 uur lokale tijd. Dat is 10 minuten voor de lessen zouden stoppen in de Marjory Stoneman Douglas High School, een school met 3.200 leerlingen en 129 leerkrachten. De dader liep van klas naar klas en schoot willekeurig leerlingen neer, vertelde ooggetuige Matthew Walker aan ABC News.

Volgens de sheriff werden veertien gewonden naar het ziekenhuis gebracht, maar er zijn ook zeventien personen om het leven gekomen. Sheriff Scott Israel zei dat twaalf dodelijke slachtoffers in het schoolgebouw aangetroffen werden. Twee anderen lagen buiten. Eén slachtoffer werd gevonden in een straat in de buurt, twee slachtoffers stierven nadat ze naar het lokale ziekenhuis gebracht waren. Vijf gewonden bevinden zich nog in levensgevaar in het ziekenhuis.

AR-15

De verdachte, Nikolas Cruz, opende het vuur met een AR-15, een halfautomatisch wapen, nadat hij het brandalarm had doen afgaan.

De massaal toegesnelde politie en Swat-teams plaatsten de school meteen in lockdown en konden de dader niet veel later oppakken. Die zou zijn wapen binnen de school weggegooid hebben, waarna hij het gebouw kon verlaten tussen de panikerende leerlingen. In een straat in de buurt werd hij opgepakt door de politie.

De 19-jarige Nikolas Cruz is een gewezen leerling van de school. Van hem was geweten dat hij graag ging jagen, waardoor hij meerdere wapens had. Hij zou destijds van school gestuurd zijn omdat hij messen meebracht naar school.

Paniek

Een leerling van de school vertelde een lokale televisiezender hoe iedereen 'gek werd'. 'We dachten dat het een brandoefening was, zoals we eerder vandaag hadden. Niemand was nerveus, tot duidelijk werd dat het om geweerschoten ging. Iedereen panikeerde en liep in het rond.' Ouders vertellen hoe ze contact zochten met hun kinderen in de school, maar die moesten zich stil houden. 

Directeur Robert Runcle spreekt van een gruwelijke situatie. 'Vandaag is een dag waarvan we hoopten dat we die nooit zouden meemaken. We moeten samenkomen als gemeenschap om dit te verwerken. Dat zullen we, we zullen doorzetten.'

De Amerikaanse president Donald Trump betuigde op Twitter zijn medeleven aan de slachtoffers. 'Geen kind, geen leerkracht of iemand anders zou zich ooit onveilig mogen voelen op een Amerikaanse school.'

Sinds begin dit jaar waren er al bijna twintig schietpartijen op scholen in de VS. Senator Chris Murphy duidde de regering en het parlement aan als verantwoordelijke voor de vele schietpartijen.