Zimbabwaanse oppositieleider Tsvangirai overleden
Foto: AFP

De Zimbabwaanse oppositieleider Morgan Tsvangirai is op 65-jarige leeftijd in Zuid-Afrika overleden. Dat heeft zijn partij bekendgemaakt.

‘Zoals u weet maakte de voorzitter van onze partij Morgan Tsvangirai het al een tijd niet goed’, zegt Elias Mudzuri, vicevoorzitter van de partij MDC. ‘Met droefheid kondigen we aan ons icoon en onze vechter voor democratie te hebben verloren.’

De vroegere premier en eeuwige rivaal van ex-president Robert Mugabe leed aan kanker. Hij heeft verschillende keren in de gevangenis gezeten.

In 2018 won Tsvangirai de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Zimbabwe. Maar hij kon vanwege geweld tegen zijn aanhangers niet deelnemen aan de tweede ronde zodat Mugabe aan de macht kon blijven.

Tsvangirai zou ook dit jaar officieel kandidaat van de MDC zijn voor het presidentschap en het daarbij opnemen tegen Emmerson Mnangagwa, de opvolger van Mugabe.

Woensdag liet Tsvangirai de leiding van de partij, die hij in 1999 had gesticht, over aan één van de drie drie vicevoorzitters, Nelson Chamisa.

De overleden oppositieleider laat een extreem verdeelde partij achter. Die is al maanden verscheurd rond de vraag naar zijn opvolging.