Artsen zonder Grenzen meldt 24 gevallen van seksueel wangedrag
Foto: MSF

Artsen zonder Grenzen werd in 2017 geconfronteerd met 24 gevallen van seksueel wangedrag binnen de eigen organisatie. Dat heeft de medische hulporganisatie zelf bekendgemaakt om transparanter te communiceren.

De organisatie zegt in een persbericht dat ze in totaal 146 klachten of meldingen heeft ontvangen.

‘In veertig gevallen bleek er na een intern onderzoek sprake te zijn van misbruik of ongewenst gedrag’, zegt de organisatie in een persbericht. In 24 van de 40 gevallen bleken de feiten seksueel van aard te zijn. Twee daarvan gaan over misbruik van patiënten. In de andere 22 gevallen ging het om misbruik tussen werknemers.

In totaal zijn negentien mensen ontslagen als gevolg van de klachten. Andere werknemers kregen andere sancties zoals een schorsing. De ngo telt wereldwijd meer dan 40.000 vaste medewerkers.

De hulporganisatie maakt de cijfers bekend om duidelijk te maken dat ze zulke klachten ernstig neemt. De organisatie vermoedt dat veel mensen misbruik nog niet durven te melden. ‘Artsen zonder Grenzen is bezorgd over alle mogelijke barrières om een klacht in te dienen, en dat blijft een belangrijke uitdaging. We blijven onze inspanningen opvoeren om het bewustzijn te vergroten en onze meldingsmechanismen te verbeteren.’

De cijfers komen er op een moment dat de humanitaire sector wordt opgeschrikt door het seksschandaal rond de hulporganisatie Oxfam. Oxfam Groot-Brittannië kwam vorige week in het oog van een storm terecht toen bekend raakte dat hulpverleners van de organisatie in Haïti en Tsjaad betaalde seks hebben gehad met lokale prostituees.

The Charity Commission, de Britse instelling die toeziet op liefdadigheidsinstellingen, heeft een onderzoek opgestart naar de manier waarop Oxfam in 2011 het seksschandaal in Haïti heeft aangepakt.