“Jamaica, we have a bobsled team”… maar week voor wedstrijd zit Jamaica zonder coach én bobslee op Winterspelen
Foto: EPA-EFE

Het vrouwelijke Jamaicaanse bobsleeteam is zonder coach en bobslee komen te staan, en dat één week voor de wedstrijd op de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. De Jamaicaanse bobsleefederatie nam woensdag afscheid van de Duitse Sandra Kiriasis, die de Jamaicaanse vrouwen leidde.

Sandra Kiriasis werd van coach tot prestatieanalyste gedegradeerd, waarop de Duitse opstapte. Binnen drie dagen zou het Jamaicaanse bobsleeteam aan de officiële trainingen beginnen, tenminste als het dan een slee en een coach heeft. Kiriasis leverde namelijk ook de slee voor de Jamaicaanse bobsleevrouwen.

Voor haar loopbaan als coach sleede Sandra Kiriasis zich de geschiedenisboeken in. Zo won ze in 2002 tijdens de Spelen van Salt Lake City zilver. Vier jaar later in Turijn kroonde ze zich samen met Anja Schneiderheinze tot olympisch kampioen. De Duitse won ook dertien WK-medailles, waarvan drie gouden.

Dertig jaar na de iconische inschrijving van het eerste mannelijke Jamaicaanse bobsleeteam (Calgary 1988), waarop de bekende film “Cool Runnings” (1993) is gebaseerd, is Jamaica in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang met een vrouwelijk bobsleeteam te zien. Dat bestaat uit Jazmine Fenlator-Victoria, Audra Segree en de voormalige spurtster Carrie Russell.

De bobsleeproef vindt plaats op dinsdag 20 februari. Voor de samenstelling van het Belgische vrouwelijke bobsleeteam koos het BIOC voor An Vannieuwenhuyse en Elfje Willemsen als piloten, Sara Aerts en Sophie Vercruyssen als remsters en Shana Vanhaen als reserve.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in