De Nederlandse ex-premier Ruud Lubbers is woensdag op 78-jarige leeftijd overleden, zo heeft de Nederlandse Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt.

Lubbers stierf in aanwezigheid van zijn vrouw en kinderen in zijn woonplaats Rotterdam. Hij kampte al een hele tijd met gezondheidsproblemen.

De christendemocratische politicus was tussen 1982 en 1994 premier van Nederland, en leidde daarbij drie regeringen. Hij was daarmee de langstzittende premier van Nederland. Bovendien is hij de jongste premier die het land ooit heeft gehad. Hij was toen 43. Mark Rutte was een paar maanden ouder toen hij minister-president werd.

Lubbers’ beleid was gericht op economisch herstel en de vermindering van de staatsschuld.

Voor die tijd was hij onder meer minister van Economische Zaken, lid van de Tweede Kamer en fractievoorzitter van de christendemocratische partij CDA.

In 1994 verliet de CDA-leider Lubbers de politiek. Na zijn politieke carrière was Lubbers hoogleraar en sinds 2001 Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de Verenigde Naties. Die functie moest hij vier jaar later neerleggen na beschuldigingen over ongewenste intimiteiten.

Ook was hij twee keer als informateur betrokken bij de vorming van een nieuwe regering, met name in 2006 en 2010.

Premier Mark Rutte heeft zijn medeleven betuigd. 'Nederland verliest een staatsman met een grote statuur', zegt hij. Ook koning Willem-Alexander noemt hem een 'groot staatsman'. Volgende week dinsdag vindt de uitvaartplechtigheid plaats in Rotterdam.