Misbruikte turnster poseert naakt met krachtige boodschap
Foto: AFP

‘Vrouwen moeten niet zedig zijn om respect te krijgen.’ Met die woorden op haar lichaam heeft Aly Raisman, die misbruikt is door sportdokter Larry Nassar, naakt geposeerd.

De ex-turnster deelde op sociale media een naaktfoto waar ze poseert met de opvallende woorden. Op andere foto’s staan ook woorden zoals ‘overlever’ en ‘vertrouw jezelf’. De fotoshoot maakt deel uit van de reeks ‘In her own words’ van de Sports Illustrated Swimsuit Issue. Raisman deelde ook een boodschap op sociale media waarin ze vrouwen aanmoedigt om hun lichamen te vieren en zich vrij uit te drukken.

‘Iedereen moet zichzelf zonder problemen kunnen uitdrukken op elke manier die hen gelukkig maakt’, stelt ze. ‘Vrouwen kunnen intelligent zijn, onstuimig, sexy, krachtig, en naar verandering streven terwijl ze dragen waar ze zichzelf het beste bij voelen. De tijd dat vrouwen wordt aangeleerd dat ze zich moeten schamen over hun lichaam is voorbij. Het vrouwelijke lichaam is mooi en we zouden allemaal trots moeten zijn op wie we zijn, innerlijk en uiterlijk.’

Aly Raisman is een van de meer dan 100 slachtoffers die door de Amerikaanse sportdokter Larry Nassar zijn misbruikt en ze groeide uit tot een van de meest uitgesproken stemmen tegen seksueel misbruik in de sport.

Tijdens het proces viel de ex-turnster op door haar aangrijpende getuigenis. De goudenmedaillewinnares zei dat het moeilijk te verwoorden is wat het betekent om een slachtoffer van seksueel misbruik te zijn. ‘Beeld je in dat je de indruk hebt dat je geen stem hebt en machteloos bent’, zei ze. ‘Wel, weet je wat, Larry? Ik heb zowel macht als een stem en ik ben nog maar net begonnen ze te gebruiken.’