Federale regering blijft Oxfam België trouw
Een campagneposter van Oxfam in Haïti Foto: REUTERS

Het schandaal waarin de Britse tak van Oxfam zich momenteel bevindt, heeft vooralsnog geen invloed op de samenwerkingsrelatie tussen de federale regering en de Belgische afdeling van de hulporganisatie. De donaties namens de federale overheid aan Oxfam België gaan gewoon door zoals begroot.

De federale regering heeft op de begroting van dit jaar in totaal 7,4 miljoen euro uitgetrokken voor Oxfam België. Daarvan gaat 1,6 miljoen euro naar humanitaire hulp in onder meer Niger, Mali, Burundi en Congo. Het resterende 5,8 miljoen is bestemd voor allerhande ontwikkelingsprojecten.

Over de voortzetting van die samenwerkingsrelatie zijn vorige week gesprekken geweest tussen ambtenaren van het ministerie van Alexander De Croo (Open VLD), minister van Ontwikkelingssamenwerking, en een delegatie van Oxfam België, zo bevestigt een medewerker van Oxfam. Daar werd dus besloten dat de samenwerking behouden blijft, omdat niemand van de Belgische tak van de ngo betrokken is bij het schandaal.

Het kabinet van De Croo wil verder geen commentaar geven op de kwestie. Eerder had De Croo de feiten al wel ‘totaal verwerpelijk’ genoemd. En nog voor het losbarsten van het schandaal had de regering de integriteitseisen voor ngo’s die werken met middelen van de Belgische belastingbetaler verstrengd en wettelijk vastgelegd.

Betaalde seks

Oxfam Groot-Brittannië kwam vorige week in het oog van een storm terecht toen bekend raakte dat hulpverleners van de organisatie in Haïti en Tsjaad betaalde seks hebben gehad met lokale prostituees. De landen­directeur van Oxfam Groot-Brittannië in Haïti was toen een Belg, maar bij Oxfam België was de man niet bekend.

Dat betekent niet dat Oxfam België niet onder het schandaal lijdt: daags na het uitlekken van het schandaal meldde Stefaan Declercq, algemeen secretaris van Oxfam-Solidariteit, dat hij al een tiental telefoontjes en e-mails van boze donateurs had gekregen die meldden dat de organisatie niet meer op hun steun moest rekenen. Intussen zouden al ruim tweehonderd donoren zijn afgehaakt.

Vandaag maakte ook Hollywood-actrice Minnie Driver als eerste beroemdheid bekend dat ze opstapt als Oxfam-ambassadrice.