Amsterdam legt B&B’s aan banden
archiefbeeld. Foto: katrijn van giel

Na Airbnb pakt de Amsterdam nu ook de bed and breakfasts (B&B) aan. Het wil daarmee de Nederlandse hoofdstad weer wat aangenamer maken voor haar inwoners en de wildgroei aan logementen voor toeristen aanpakken.

Amsterdam telt zo’n 5.000 B&B’s en die hebben in tegenstelling tot de Airbnb-adressen die de stad rijk is geen vergunningspilcht. Daar wil de stad nu paal en perk aan stellen. Zo kan het beter controleren waar en hoeveel logementen er zijn in bepaalde wijken en ook een stop opleggen als het uit de hand loopt. Het is een ingreep om Amsterdam leefbaar te houden voor de mensen die er ook werkelijk wonen, want de stad komt steeds meer onder druk te staan door de toenemende toeristenstromen.

‘Met deze vergunningplicht maken we het mogelijk om een wildgroei B&B’s te voorkomen in wijken waar nu al veel toeristen zijn’, zegt wethouder Laurens Ivens in een reactie aan NOS. Die nieuwe regel zou vanaf 1 januari 2019 ingaan.

Airbnb: ‘Onbegrijpelijk’

Airbnb, waar vaak B&B-houders op adverteren, vindt de maatregel ‘onbegrijpelijk en niet effectief’. ‘Dit is wederom een voorstel om de gigantische winsten van hotels te beschermen ten koste van gewone Amsterdammers’, klinkt het bij de verhuursite.