Jawad Bendaoud, de man die onderdak gaf aan enkele overlevende terroristen na de aanslagen in Parijs, is vrijgesproken. Dat melden Franse media.

Hij bood twee daders van de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs, Abdelhamid Abaaoud en Chakib Akrouh, onderdak in een appartement in de Parijse voorstad Saint-Denis. De inval van de politie verliep bijzonder gewelddadig.

Bendaoud heeft altijd ontkend dat hij wist dat het om terroristen ging, onder meer in een opvallend interview vlak voor zijn arrestatie (zie video onderaan). Het Openbaar Ministerie had vier jaar cel gevorderd, maar de rechter vindt dat de verdachte ‘consequent was in zijn uitspraken’.

Na de vrijspraak stak Bendaoud de armen in de lucht, klopte hij op de schouders van de gendarmes en omarmde hij zijn advocaat. Het Franse openbaar ministerie gaat in beroep tegen de vrijspraak van Jawad Bendaoud, zo heeft radiozender Europe-1 gemeld.

Volgens France Info wordt Jawad Bendaoud, die sinds november 2015 in de gevangenis zit, binnenkort vrijgelaten. Hij zit nog een celstraf uit voor andere feiten.

Twee andere verdachten, Mohamed Soumah en Youssef Aït Boulahcen, zijn op het proces wel veroordeeld. Youssef Aït Boulahcen kreeg vier jaar cel waarvan één jaar met uitstel voor het niet aangeven van een terreurdaad. Hij is de neef van Abdelhamid Abaaoud en de broer van Hasna Aït Boulahcen. Soumah heeft vijf jaar cel gekregen. Hij had Hasna Aït Boulahcen, de nicht van Abaaoud, in contact gebracht met Bendaoud.

Het was het eerste proces rond de aanslagen in Parijs. Daarbij kwamen 139 mensen om.