Het stoffelijk overschot van Maëlys, het 9-jarige meisje dat vorige zomer verdween van een trouwfeest in de buurt van Grenoble, is gevonden. Nordahl Lelandais (34) heeft bekend dat hij ‘per ongeluk’ heeft gedood. Daarna heeft hij het lichaam begraven.

Voor het eerst sinds het begin van het onderzoek werd hoofdverdachte Nordahl Lelanda is woensdag naar het gebied gebracht waar Maëlys op 27 augustus 2017 verdween. Dat gebeurde na een nieuwe, urenlange, ondervraging. Daar werd hij geconfronteerd met het feit dat speurders minuscule bloedsporen in de koffer van zijn wagen hadden gevonden en dat dit bloed zeker van Maëlys was. Daarop begon hij voor het eerst sinds de verdwijning te praten en beloofde hij zijn medewerking aan de speurders.

Hij wees woensdag een aantal plaatsen aan die ‘nuttig konden zijn’ voor het onderzoek. Op die plaatsen, ongeveer 20 minuten rijden van de plek waar Maëlys verdween, werd woensdag gezocht en is het lichaam bij valavond ontdekt. Lelandais heeft bekend dat hij haar ‘per ongeluk’ heeft gedood, zegt de procureur van Grenoble volgens Franse media.

Maëlys De Araujo (9) verdween tijdens een huwelijksfeest in het Franse Pont-de-Beauvoisin (niet ver van Grenoble). Het meisje was er samen met haar ouders. De politie kamde wekenlang de regio uit. Samen met het leger. Ze dregden in rivieren, zochten in grotten en zetten bloedhonden in. Allemaal zonder resultaat.

Verdachte

Een werkloze ex-militair die van een uitkering geniet en in zijn vrije tijd honden traint, werd kort na de verdwijning een eerste keer opgepakt. De politie vroeg bij de huwelijksfotograaf alle foto’s op die hij gemaakt had tijdens het feest. En werden alle gasten verhoord. Daarbij viel de naam van Nordahl Lelandais (34) verschillende keren. Hij werd in de buurt van de kinderen opgemerkt. En hij stond op de foto met het meisje. Dat zegt weinig, maar zelf hield hij vol het meisje nooit te hebben gezien.

De dag na het huwelijk poetste hij zijn Audi A3 zeer grondig. Iets wat zijn gewoonte niet was, zei zijn eigen moeder aan de speurders. Maar zelf beweerde hij dat hij de auto wilde verkopen, vandaar. Maar volgens zijn ouders en broer had hij daar nooit eerder iets over verteld en had hij ook geen andere auto gekocht.

Leden van het labo van de Franse politie die de wagen grondig onderzochten, vonden toch bewijzen dat Maëlys in de auto zat. ‘Klopt’, zei Nordahl toen hij daarmee geconfronteerd werd. ‘Een paar kinderen wilden weten of ik mijn hond bij had. Toen ik zei van niet, geloofden ze me niet. Maëlys en een ander kind zijn dan in de auto zelf gaan kijken of de hond er zat. Wellicht vandaar de DNA-sporen van de kinderen’, verdedigde hij zich.

Maar nu blijkt ook dat er bloedvlekken zijn gevonden in zijn auto, afkomstig van Maëlys. Speurders wisten dat al een tijdje maar hebben hem daar nu mee geconfronteerd. Mogelijk heeft hij daarom, voor het eerst in zes maanden, meegewerkt aan het onderzoek.