Fransen opnieuw geschokt over ‘seksueel misbruik’ elfjarige
Rechtbanktekening van de 29-jarige verdachte Foto: AFP

In Frankrijk wordt opnieuw geschokt gereageerd op een man die terechtstaat voor seksueel misbruik van een minderjarig meisje. Volgens de openbaar aanklager was er van verkrachting namelijk geen sprake.

Een 29-jarige man staat sinds gisteren in een Parijse buitenwijk terecht op verdenking van het seksueel misbruik van een elfjarige. Een daad die op zich al veel Fransen schokte, maar de verontwaardiging werd nog groter toen bleek dat de openbaar aanklager de man niet vervolgde voor verkrachting, maar alleen voor seksueel misbruik.

Dat is verre van een onbelangrijk detail: in het Franse rechtssysteem staat tot twintig jaar cel op het verkrachten van een minderjarige. Wie alleen veroordeeld wordt voor seksueel misbruik, komt al na maximum vijf jaar weer op vrije voeten.

De feiten speelden zich af in april vorig jaar. Het elfjarige meisje volgde de man, die ze in het verleden al eerder had ontmoet, naar zijn appartement. Daar had de man vervolgens seks met haar. Aangezien daarbij geen sprake was van geweld, noch van dwang of bedreiging, en het meisje de man uit vrije wil was achternagegaan, besloot het parket de man dus niet te vervolgen voor verkrachting.

Weerloze gansjes

Daarnaast lieten op de eerste zittingsdag ook de advocaten van de verdachte zich niet onbetuigd. Zij wezen erop dat het slachtoffer ‘wel vijftien jaar oud leek’, en hun cliënt ‘maximum zeventien’. ‘We hebben hier zeker niet te maken met een seksueel roofdier dat aast op weerloze gansjes’, liet een van de advocaten optekenen.

De rechter veegde die redenering echter meteen van tafel. Hij oordeelde dat het openbaar ministerie een verkeerde aanklacht had geformuleerd en droeg de vervolgingsambtenaren op de zaak nogmaals te onderzoeken. De zitting werd meteen verdaagd tot een nader te bepalen datum.

‘Dit is al een eerste overwinning voor het meisje en haar ouders’, reageert Carine Diebolt, advocaat van de familie van het slachtoffer. ‘Het is erg belangrijk dat het slachtoffer kan worden gehoord als het slachtoffer van een verkrachting.’

De advocaten van de dader zeiden dan weer ‘erg ontgoocheld’ te zijn, en vonden dat de beslissing van de rechter enkel en alleen was ingegeven door de massale mediabelangstelling voor de zaak.

Wetsontwerp

Het is niet de eerste keer dat Frankrijk een heftig debat voert over de minimumleeftijd waarop iemand ermee kan instemmen seks te hebben. Die is er namelijk niet wettelijk vastgelegd. Afgelopen november nog werd een man vrijgesproken, ook al voor seks met een elfjarig meisje, omdat er volgens de rechter geen sprake was van dwang. Een leerkracht die dan weer seks had gehad met een leerling van veertien jaar oud kwam er vanaf met achttien maanden cel.

De regering van president Emmanuel Macron werkt momenteel wel aan een wetsontwerp, waarbij de ondergrens zou komen te liggen op dertien of vijftien jaar - daarover wordt nog gediscussieerd. Naar alle verwachting zal dat ontwerp volgende maand voor het eerst in het openbaar worden besproken.

Geen dag te vroeg, zeggen Franse kinderrechtenorganisaties. ‘Jonge kinderen, zoals het slachtoffer waarover het nu gaat, worden in Frankrijk nog steeds niet genoeg beschermd’, zegt Armelle Le Bigot Macaux van de Franse kinderrechtengroepering COFRADE tegen The Guardian.

Het wetsontwerp van Macron bevat ook strengere maatregelen tegen seksuele intimidatie op straat en op het openbaar vervoer.