Jambon: ‘N-VA kon geen scoutsclubke blijven, hé’
Professor Jambon in actie. Foto: Photo News

Alsof hij al jaren voor de klas stond, opende ­vicepremier Jan Jambon (N-VA) gisteren het nieuwe college ‘politieke actualiteit’ aan de KU Leuven met een basiscursus.

‘De kabinetschef,’ wijdde Jambon de studenten in, ‘leidt de productie. De minister is de verkoper van de zaak.’ Voorts onthulde hij anekdotes over partijtjes kleurenwiezen (met De Wever als verliezer), een nacht vol tranen (met Peeters als verliezer) en de rol van een informateur – ‘tijd winnen’.

Boude uitspraken bleven achterwege, hoewel hij het niet kon laten om even in te gaan op de etentjes in Bruneau, waar ‘aftastende gesprekken’ gebeurden met Didier Reynders en zijn MR. Er zijn trouwens meerdere van die etentjes geweest, zei Jambon. Ook in andere etablissementen. In 2010-2011 waren de ­regeringsonderhandelingen mislukt omdat de N-VA ‘nooit eerder met een Franstalige partij had gesproken’; in 2014 kwam ze véél beter voorbereid voor de dag. ‘We konden geen scoutsclubke blijven, hé.’

Olifant

‘Nadat het regeer­akkoord gesloten was en de portefeuilles verdeeld, stond er nog één hele grote olifant in de kamer. Weet iemand welke?’ Verwachtingsvol blikte Jambon de aula in. ‘Euh… de zesde staatshervorming?’, probeerde een student. De zichtbaar uit zijn lood geslagen N-VA-vicepremier kreeg nog ‘BHV’ en ‘Arco’ te horen alvorens het juiste antwoord volgde: het eurocommissariaat. Dat ging uiteindelijk naar ­Marianne Thyssen (CD&V), de Zestien was bijgevolg voor de MR.