Eén van de bekendste stranden ter wereld afgesloten voor toeristen
Maya Bay. Foto: Getty Images

Het strand Maya Bay op het Thaise eiland Koh Phi Phi Leh werd door de film ‘The Beach’ in één klap wereldberoemd. Het is een populaire bestemming van toeristen die naar Thailand trekken, maar binnenkort wordt het strand een tijdlang afgesloten voor vakantiegangers, in de hoop de jarenlange schade die zij hebben aangericht, terug te draaien.

In 2000 werd Maya Bay plots één van de meeste bekende stranden ter wereld door de film ‘The Beach’ van Danny Boyle, waarin Leonardo DiCaprio een hoofdrol vertolkt. Ironisch genoeg zoekt DiCaprio’s personage het perfecte en meest onaangeroerde strand. Daar is inmiddels zeker geen sprake meer van bij Maya Bay. Sinds de film uitkwam wordt het kleine strand overrompeld door reizigers. Soms komen er wel 5.000 toeristen per dag. De meesten bereiken de idyllische locatie per boot.

De lokale autoriteiten hebben nu besloten de toegang tot het strand van juni tot september te verbieden voor het publiek. De natuur heeft namelijk enorm te lijden gehad onder de honderdduizenden bezoekers. Vooral het koraal heeft het moeten ontgelden. Door de tijdelijke toeristenstop krijgt dat de tijd om enigszins te herstellen.

Dat is nodig, zegt Thon Thamrongnawasawat, vicedecaan aan de Kasetsart Universiteit in Bangkok. Hij stelt dat bijna 80 procent van alle koraalriffen in Thailand vernietigd zijn. De voornaamste redenen zijn hotels die aan het strand gevestigd zijn, ankers van boten en plastic afval dat in zee gedumpt wordt. Een tijdelijk sluiting kan helpen, maar een ideale oplossing zou zijn om de toegang tot het strand definitief te verbieden, aldus Thamrongnawasawat.