De Lijn verwacht vrijdag grote hinder door staking
Foto: BELGA

De Lijn verwacht dat de staking van de drie vakbonden op vrijdag 16 februari haar dienstverlening ernstig zal verstoren. De directie raadt alle klanten aan om die dag een alternatief te zoeken voor hun verplaatsingen met tram of bus.

De vakorganisaties voeren vrijdag actie tegen de geplande herstructurering bij De Lijn. De vijf provinciale entiteiten van de vervoersmaatschappij zullen verdwijnen en een groot aantal diensten wordt gecentraliseerd. Daardoor zijn 286 jobs bedreigd, niet alleen binnen het management maar ook voor administratief personeel.

Omdat daardoor ook de bedienden van De Lijn meedoen aan de staking, zullen slechts sporadisch overzichten kunnen worden gemaakt van de ritten die wel rijden. Daardoor is de kans groot dat de informatie over de hinder voor de dienstverlening die dag onvolledig zal zijn.

De directie van De Lijn betreurt de actie. ‘De nieuwe organisatie is nodig om de toekomst van ons bedrijf veilig te stellen. We maken ons ermee klaar om te kunnen concurreren met de privébedrijven, wanneer de markt in 2020 vrijgemaakt wordt’, zegt directeur-generaal Roger Kesteloot.

Kesteloot benadrukt verder dat er geen naakte ontslagen zullen vallen. ‘Ik wil met de vakbonden constructief afspraken maken over de verdere verfijning van het model en over begeleidende maatregelen.’