Nederland kent sterkste economische groei in tien jaar
Foto: Hollandse Hoogte

De Nederlandse economie is in 2017 met 3,1 procent gegroeid. Dat is het hoogste groeitempo in tien jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In het laatste kwartaal van 2017 kwam de groei volgens een eerste schatting uit op 0,8 procent ten opzichte van de voorgaande periode.

De sterke economische ontwikkeling in het vierde kwartaal is vooral te danken aan investeringen en aan de export.

De gezinsuitgaven stegen ook, maar minder snel dan in de eerste drie kwartalen. Dat komt doordat minder geld werd uitgegeven aan auto’s. De bestedingen aan kleding, woninginrichting en elektrische apparaten bleven wel toenemen, net als de uitgaven aan bijvoorbeeld horeca, recreatie en cultuur.

De groei van de consumptie is volgens het CBS in lijn met het aantrekken van de werkgelegenheid. Ook het verdere herstel op de woningmarkt leidt ertoe dat consumenten meer vertrouwen in de toekomst hebben en het geld makkelijker laten rollen.

De Nederlandse minister van Economische Zaken, Eric Wiebes, is blij met de sterke groei, die volgens hem helpt om grote maatschappelijke problemen aan te pakken. ‘Maar uiteindelijk willen we natuurlijk vooral dat Nederlanders de groei nu ook zelf merken’, aldus de minister.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in