26 verdachten gearresteerd tijdens grootschalige actie tegen mensensmokkel
Britse NCA-agenten tijdens een eerdere actie Foto: EPA-EFE

Tijdens een gezamenlijke actie van Britse en Belgische politieagenten zijn gisteren 26 mensensmokkelaars opgepakt en 36 migranten gered. Dat meldt de Britse ambassade in Brussel.

Het doelwit van de actie, waarvoor meer dan 250 agenten op hetzelfde moment 24 huiszoekingen uitvoerden in België en Groot-Brittanië, was een criminele bende die migranten en drugs naar het Verenigd Koninkrijk smokkelde. De slachtoffers werden vervolgens uitgebuit door hen tegen een laag loon tewerk te stellen in meerdere carwashes in Milton Keynes, een stad in het zuidoosten van Engeland. Bij de invallen werd ook drugs en geld in beslag genomen.

‘De criminelen dachten dat ze via legale activiteiten hun betrokkenheid bij mensen- en drugshandel konden verbergen', stelt de verbindingsofficier van de National Crime Agency (NCA) in Brussel. Hij prijst ook de goede samenwerking met de Belgische federale politie en het federaal parket.

Een van de arrestanten is een Albanese man, die probeerde een zestal personen te smokkelen naar het Verenigd Koninkrijk. De verdachte is intussen al voor de onderzoeksrechter verschenen en aangehouden.