Dit hebt u gemist op de Winterspelen: spektakel in de halfpipe, Meylemans is moedig en (alweer) geen Belgische skidames
Foto: AFP

Op de Winterspelen in Pyeongchang zijn ze vannacht Belgische tijd aan dag vijf begonnen. Die startte niet zo vlot want na veel getwijfeld werd de slalom bij de vrouwen uitgesteld. Gelukkig was er de halfpipecompetitie bij de mannen, die zorgde voor een groots spektakel met Shaun White als winnaar.

Slalom vrouwen uitgesteld

De olympische vrouwenslalom die woensdagnacht (Belgische tijd) op het programma stond op de Winterspelen in Pyeongchang, is door de felle wind uitgesteld tot vrijdag, zo bevestigden de organisatoren.

Aanvankelijk stond de eerste run van de slalom om 02u15 Belgische tijd gepland, later begonnen de verantwoordelijken met de uren te schuiven: een geplande start om 03u15 werd verschoven naar 02u45 en vervolgens weer naar 03u45. Uiteindelijk werd er beslist dat het te gevaarlijk was om de slalom te laten doorgaan. Kim Vanreusel, Marjolein Decroix en de andere skiesters zullen dus nog even moeten wachten om voor de eerste keer in actie te komen in het Yongpyong Alpine Centre.

Tot nu toe kon er in Zuid-Korea nog maar één skiwedstrijd doorgaan zoals gepland: Marcel Hirscher pakte dinsdag olympisch goud in de combiné. De slalom bij de mannen en de reuzenslalom bij de vrouwen werden eerder al afgelast en verschoven naar donderdag. In die reuzenslalom hoopt Kim Vanreusel haar olympisch debuut te vieren.

Door al die verschuivingen zullen de skiwedstrijden zich de komende dagen in sneltempo opvolgen. De organisatoren lijken zich daar vooralsnog niet al te veel zorgen over te maken. ‘Vanaf donderdag zullen de weersomstandigheden in Pyeongchang verbeteren. Er zal meer zonneschijn zijn en minder wind’, verklaarde een woordvoerder van de Internationale Skifederatie (FIS). Ook twintig jaar geleden in het Japanse Nagano moesten er door sneeuwbuien en mist meerdere wedstrijden uitgesteld worden.

Dit hebt u gemist op de Winterspelen: spektakel in de halfpipe, Meylemans is moedig en (alweer) geen Belgische skidames
Foto: REUTERS

White verover derde goud

Shaun White heeft woensdag de gouden medaille veroverd op de halfpipe in het snowboard bij de mannen op de Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang.

De 31-jarige Amerikaan was in het Phoenix Park in de strijd om het goud in een bitse strijd verwikkeld met de Japanner Ayumu Hirano en de Australiër Scotty James. Na de tweede run stond Hirano met 95.25 nog aan de leiding, maar de Japanner kraakte en kwam ten val in de derde run - net als Scotty James even later. White hield het hoofd wel koel en zette een indrukwekkende laatste run neer, die hem 97.75 punten van de jury en olympisch goud opleverde. De negentienjarige Hirano moest daardoor net als vier jaar geleden in het Russische Sotsji vrede nemen met zilver. White kwam toen niet verder dan de vierde plaats.

In Zuid-Korea pakte hij zijn derde goud, na Turijn 2006 en Vancouver 2010. De Verenigde Staten domineren er de snowboardcompetities volledig met goud in elk van de vier freestylecompetities.

De spectaculaire maar ook gevaarlijke halfpipecompetitie deed het publiek even over halverwege de tweede run opschrikken door een zware valvan de amper zestienjarige Japanse snowboarder Yuto Totsuka. Hij liep daarbij verwondingen op en werd voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis, zo maakte de Japanse federatie bekend.

Dit hebt u gemist op de Winterspelen: spektakel in de halfpipe, Meylemans is moedig en (alweer) geen Belgische skidames
Foto: Photo News

Meylemans houdt de moed erin: ‘Als ik geen foutjes maak, dan speel ik mee’

Kim Meylemans kon in de voorbije trainingsruns op de olympische skeletonbaan niet overtuigen. Met de start van de competitie voor de deur, blijft ze strijdvaardig. ‘Als ik geen foutjes maak, dan speel ik mee.’

Meylemans kon dinsdag voor de derde en vierde keer afdalen van de baan in het Olympic Sliding Centre. Na afloop klaagde ze over de moeilijkheden die ze in bepaalde bochten blijft ondervinden. Vooral bocht twee bezorgt haar flink wat kopbrekens. ‘Vandaag is de laatste trainingsdag en we hebben nog heel wat werk’, zegt de 21-jarige skeletoni. ‘Het belangrijkste is bocht twee. Als ik die goed kan nemen, heb ik een groot voordeel bij de start. Dat is prioriteit één vandaag, samen met het testen van de runners.’

Vrijdag start de competitie in Pyeongchang om 20u20 lokale tijd (12u20 in België). ‘Ik heb me heel goed voorbereid op dat avonduur’, zegt Meylemans. ‘Ik doe mijn fysieke trainingen altijd ‘s avonds rond half negen. Ik heb nog maar weinig concurrentes op hetzelfde moment in de gym gezien, dus ik hoop dat het mij een voordeel zal opleveren. Ik zal wakkerder zijn dan de anderen.’

Meylemans kende geen vlekkeloze voorbereiding, maar daar haalt ze kracht uit om een tandje bij te steken. ‘In de weken waarin de trainingen het moeilijkste verliepen, zette ik meestal mijn beste wedstrijden neer. Dat was zo in de World Cup in Whistler, waar ik vijfde werd. Het is nog niet gedaan. Er zijn vier runs, dat is lang. Gisteren was het bewijs dat als ik een mindere dag heb, ik geen kans maak. Maar als de anderen fouten maken en ik niet, en daar ga ik van uit, dan speel ik weer mee. Ik ga alles geven.’

Teleurstellende trainingen

Meylemans werd pas zestiende op twintig deelneemsters tijdens de vijfde training op de olympische skeletonbaan. Onze landgenote klokte af op een tijd van 53’61. Dat was 1’29 trager dan de Duitse Jacqueline Loelling. Tijdens de zesde en laatste training werd onze landgenote vijftiende. Haar tijd van 53’60 was 98 honderdsten trager dan die van de Duitse Tina Hermann.

Dat wil zeggen dat Meylemans slechts één keer de top tien haalde tijdens de trainingen. Ze werd namelijk een keer zesde.

Dit hebt u gemist op de Winterspelen: spektakel in de halfpipe, Meylemans is moedig en (alweer) geen Belgische skidames
Foto: Photo News

Succesje voor Belgische Duitsers

Het Chinese duo Wenjing Sui en Cong Han staat woensdag na afloop van de korte kür aan de leiding in het paarrijden van het kunstschaatsen op de Olympische Winterspelen in Pyeongchang.

De regerende wereldkampioenen kregen 82.39 punten en daarmee haalden ze het nipt van Evgenia Tarasova en Vladimir Morozov (81.68), twee olympische atleten uit Rusland. De tot Duitser genaturaliseerde Belg Ruben Blommaert staat met zijn partner Annika Hocke op de zestiende plaats. Het voor Duitsland uitkomende duo kreeg 63.04 punten en daarmee mogen ze nog net starten in de vrije kür, die donderdag op het programma staat.

Felle wind is ook spelbreker bij noordse combinatie

De start van de noordse combinatie bij de mannen van woensdag op de Olympische Winterspelen in Pyeongchang is uitgesteld wegens de felle wind, zo maakten de organisatoren bekend. Het eerste deel van de wedstrijd in het schansspringen op de normale schans stond aanvankelijk om 07u00 (Belgische tijd) gepland, een nieuw startuur is er nog niet.

Eerder werden op deze Spelen, die geteisterd worden door een zeer felle wind, de afdaling bij de mannen, de slalom en de reuzenslalom bij de vrouwen al uitgesteld en verschoven naar een latere datum. Daardoor dreigt het olympisch programma stevig in de knoop te geraken.