Nederlandse koning aanvaardt ontslag Zijlstra
Foto: AFP

De Nederlandse koning Willem-Alexander heeft minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra ontslag verleend. Zijlstra bood de koning dinsdag zijn ontslag aan, nadat hij onder vuur was komen te liggen omdat hij had gelogen over zijn aanwezigheid bij een bijeenkomst met de Russische president Poetin.

De Rijksvoorlichtingsdienst meldt woensdag dat de koning dit ontslag op voordracht van premier Mark Rutte (VVD) ‘op de meest eervolle wijze’ heeft verleend.

De koning heeft Zijlstra bedankt voor zijn ‘vele en gewichtige diensten’ aan hem en het koninkrijk bewezen. Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) neemt de komende weken de taken van de afgetreden minister over.

Zijlstra was vier maanden minister van Buitenlandse Zaken geweest in het kabinet-Rutte III en kondigde dinsdag zijn ontslag aan in de Tweede Kamer. Aanleiding was een verzonnen ontmoeting met Poetin.

Uit tweede hand

Op het VVD-congres in mei 2016 waarschuwde de politicus voor een oorlog met Rusland. Hij liet toen weten dat hij begin 2006 aanwezig was ‘in de datsja van Vladimir Poetin’. Daar zou Poetin gesproken hebben over plannen voor een Groot-Rusland. Dat blijkt niet juist.

Zijlstra had het verhaal gehoord van de voormalige Shell-topman Jeroen van der Veer. Aan de Volkskrant gaf hij toe dat zijn verhaal deels verzonnen was. Bovendien bleek dat hij de woorden van zijn bron verkeerd geïnterpreteerd had.

Door de leugen werd de druk om op te stappen erg groot. Een minister van Buitenlandse Zaken die op een leugen betrapt wordt, krijgt het moeilijk op het internationale toneel, zeker ook omdat de leugen verband houdt met Rusland dat wordt weggezet als een imperialistische mogendheid.