Sam Maes is vergevingsgezind na rechtszaak om olympisch ticket: “Neem Marjolein niets kwalijk”
Foto: BELGA

Met zijn negentien lentes is alpineskiër Sam Maes een van de jongste atleten van Team Belgium in Pyeongchang. “Dat ik hier nu al ben, motiveert mij enorm om ooit de aansluiting met de wereldtop te kunnen maken”, zegt hij.

Maes neemt op de Winterspelen in Zuid-Korea deel aan twee nummers: de reuzenslalom (zondag) en de slalom (donderdag 22 februari). “Tot dit seizoen had ik een voorkeur voor de reuzenslalom. Ik presteerde er ook beter in”, legt hij uit. “Maar dit jaar heb ik een enorme stap in de slalom gezet. Ik haal nu in beide disciplines hetzelfde niveau en ik doe ze ook allebei even graag.”

Op zijn derde verhuisde Maes met zijn familie naar Oostenrijk. Daar heeft hij inmiddels zijn leven uitgebouwd. Maes studeerde dit jaar af aan de topsportschool en vatte ingenieursstudies in Salzburg aan. “De combinatie met met mijn leven als topsporter is niet vanzelfsprekend, maar ik wil toch iets achter de hand hebben. Een blessure is gauw gebeurd”, onderstreept Maes, die als topsporter wordt ondersteund door het BOIC in het kader van het Be Gold-project. “Skiën is mijn fulltime bezigheid. Nadat ik ‘s morgens opsta, trek ik de skipistes op. Daarna wacht een fysieke training en aansluitend bereid ik mijn ski’s voor op de volgende dag. Dan is het al snel 20 uur en bijna tijd om te gaan slapen.”

Naast Sam Maes heeft België met Kai Alaerts, Kim Vanreusel en Marjolein Decroix nog drie skiërs op de Spelen. Decroix werd pas in laatste instantie aan het team toegevoegd nadat ze eerder, zonder succes, via de rechtbank het reallocatieticket van Sam Maes had opgeëist. “We hebben niet meer gesproken over die zaak”, zegt Maes. “Het was Marjoleins recht om te doen wat ze heeft gedaan. Ik neem haar niets kwalijk. Voor mij is zij daarom nu geen slechtere persoon. We zijn nog steeds bevriend en praten normaal met elkaar. Als Marjolein gelijk had gekregen, dan had ik dat aanvaard. Ik ben pas 19, kunnen deelnemen aan deze Spelen is niet iets wat ik had verwacht.”